Prostreno.cz

Mléko pomůže odtučnit hranolky nebo odstraní pach z ryb

Mléko patří k základním potravinám a nechybí v žádné domácnosti. Také jste si vždycky mysleli, že se hodí jenom k pití nebo jako přísada do kávy? Co vás nemá! Třeba při přípravě hranolek je pomocníkem k nezaplacení!

Už pěknou řádku let se vědci, lékaři i odborníci na slovo vzatí přou o to, zda je mléko zdravé, nebo naopak škodí. I když si obrázek o této situaci musí udělat každý sám (co nám také zbývá), jedno je jisté – v kuchyni tento nápoj dokáže divy! Jak vám pomůže?

Při přípravě jelit a jitrnic

Komu by občas při vaření nepraskla nějaká ta jitrnice. Lahodná je samozřejmě pořád, ale vada na kráse trochu kazí vizuální dojem při servírování. Taková nepříjemnost se vám ale už nikdy nestane, pokud ji před tepelnou úpravou namočíte do vlažného mléka. Tenhle zlepšovák zajistí, že vše proběhne bez problému. Dobré vědět, viďte?

K odtučnění hranolků

Hranolky jsou oblíbenou přílohou, ale raději nepřemýšlet nad tím, kolik tuku na nich po fritování zůstane. Samozřejmě je můžete před podáváním ještě osušit papírovou utěrkou, ale stačí to? Těžko říct… I tady však existuje trik, jak si na nich pochutnat s vidinou menšího hříchu. Když nakrájené brambory ponoříte na 20 minut do mléka, budou hranolky mnohem méně tučné – mléko totiž zabrání bramborám absorbovat tolik oleje. Geniální!

Vykouzlí dokonalou omáčku k rybám

Aby omáčka k bělomasým rybám měla skutečně lákavou barvu, nařeďte ji mlékem místo vody. Vznikne tak nádherně bílý sos, který bude natolik chutný, že všichni strávníci budou prosit o nášup navíc. Možná i ti, kteří ryby jinak vůbec nemusí!

Mléčný škraloup místo másla

Už jako děti jste nad povlakem plavajícím na hladině kakao možná ohrnovali nos, ale vězte, že teď na něj změníte názor. Škraloup lze výborně použít do moučníků nebo dokonce na pomazánku, protože zcela nahradí máslo. Ani sražené mléko není nutné vylévat, hodí se totiž na přípravu omelet a lívanců – budou díky němu kypřejší a jemnější.

Ostatní kuchyňské využití

Mléko spolehlivě odstraní pach z ryb a zvěřiny. Také zlepšuje chuť hovězího masa. Dokáže vmžiku „opravit“ přesolenou polévku i zeleninu. Navíc zachová barvu květáku, která vařením dostává pěkně na frak. Co říkáte, není to pomocník, o jakém se vám ani nesnilo?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat