Prostreno.cz

Kvete bedrník. Plevel, který se hodí do omáček i salátů

Pimpinella major. Tenhle název vám asi nic neřekne. Za lepší nápovědu považujte pohled z okénka svého auta. Květenství této rostliny má deset až patnáct okolíčků tvořených 15 až 25 drobnými bílými nebo narůžovělými květy. Bedrník si prostě nespletete s ničím. Zvlášť když ho přihodíte do salátu!

Cestou autem ho potkáte na každém rohu – pokud tedy zrovna nejedete ze Smíchova na Žižkov. Kvete od června do července, má bílé květy, líbí se mu na slunném až polostinném místě. Bedrník větší je především planě rostoucí léčivá rostlina. K čemu všemu vám bude dobrá?

„Plevel“, který překvapuje

Čaj a výluhy z kořenů se užívají při onemocnění horních cest dýchacích a jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny a nosohltanu. Bedrník větší je součástí kořenicích směsí a používá se v likérnictví při výrobě hořkých likérů.

Zároveň se přidává do cukroví či bonbónů pro svou příjemnou sladkou chuť, a vyrábí se z něj aromatický olej, který uvolňuje a uklidňuje. Semena anýzu se dají žvýkat pro zlepšení dechu. Nať „Pimpinellae herba“, obsahující flavonoidy, se vnitřně používá při plicním onemocnění a k podpoře aktivity zažívacího ústrojí a zevně při léčbě křečových žil.

Kuchyně jako od moře

Pro kuchyňské zpracování se sklízejí mladé listy a výhony – a to po celé léto. Pro využití v domácí lékárně se sklízí celá kvetoucí rostlina a suší se i s kořeny. (Kořen jako rostlinná droga působí detoxikačně a podporuje imunitu.) Pokud na bedrník narazíte, což je právě teď více než pravděpodobné, vezměte si jej s sebou domů.

Příbuzný bedrník menší se totiž používání i ke kořenění polévek či omáček, které příjemně ovoní, dále také majonéz, vařené zeleniny nebo bylinkového másla. Obecně si rozumí se saláty a patří ke klasickým bylinkám frankfurtské zelené omáčky.

Tip na lehkou večeři

V oblasti Středozemního moře na něj nedají dopustit. Můžete se inspirovat. Třeba takový rajčatový salát s bedrníkem si jako lehkou letní večeři náramně oblíbíte! Budete potřebovat 0,5 kg rajčat, 2 hrnky listů bedrníku, 1 mozarellu, 1 cibuli, 4 lžíce oleje, 2 lžíce jablečného octa, bazalku, oregano, sůl a pepř. Uvedené suroviny smíchejte a nechte odležet v chladu (cca 30 minut). Pokud se toužíte spíš zahřát, věřte, že bedrník větší zase slouží hlavně k přípravě čajů. Tak zkuste, jestli mu přijdete na chuť a někdy si jej začněte pěstovat v květináči.

Bedrník lze množit semeny nebo dělením starších trsů. Je třeba si však pamatovat, že má rád slunce a občasnou zálivku. A naštěstí je i mrazuvzdorný.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat