Prostreno.cz

Ingredience šéfkuchařů pro vylepšení vašeho kuřecího vývaru

Že se na kuřecím vývaru nedá nic zkazit? Ať už je to pravda! nebo ne, rozhodně jej lze o dost vylepšit. Jaká ingredience mu dodá „šťávu“? Tenhle tajný trik si nechte jen pro sebe!

Chladnější počasí a déšť na stůl znovu povolaly horké polévky. Zkušení kuchaři již vědí, „jak na ně“, ale co ti ostatní? Pokud patříte k těm, komu se stále nedaří připravit poctivý kuřecí vývar, který by si rodina zamilovala, chybí vám jedna jediná věc…

Kuřecí vývar se připravuje nejčastěji z kuřecího skeletu, ke kterému se často přidávají i křídla. Výjimkou nejsou ani kuřecí hřbety či krky. Ke kuřeti přijde mrkev, petržel, celer, cibule a koření (bobkový list, nové koření a celé kuličky pepře). Tak tenhle základní recept na kuřecí vývar zná asi každý. Kde kdo si však stěžuje, že i když ho táhne třeba dvě, tři hodiny, stejně vývar nemá tu správnou plnou chuť. Čím to bude? Vytáhněte svůj největší hrnec, tohle určitě budete chtít vyzkoušet - ihned!

Lepší a zároveň i zdravější

Chutnější a bohatší chuť kuřecímu vývaru nedodají bylinky, což leckdo hádá (i když samozřejmě při dochucení zastávají svoji roli), ale kyselina. A je jedno, jestli zvolíte bílé víno nebo ocet. Kyselina přidaná do bublající vody pomůže rozložit chrupavku a pojivovou tkáň v kuřecích kostech, čím se urychlí tvorba želatiny. (Kolagen z částečně hydrolyzovaných kůží, pojiv, vazovic a právě kostí zvířat.) Platí, že čím více želatiny v hrnci, tím bohatší chuť vývaru. Kyselina také pomáhá extrahovat více živin z kostí, což poskytuje extra zdravý produkt.

Malé množství pro velký efekt

Vše, co musíte udělat, je přidat ke svým připraveným ingrediencím jednu nebo dvě polévkové lžíce kyseliny. Jak již bylo řečeno, sázkou na jistotu je bílé víno a ocet. Používat však můžete i jablečný či klasický vinný ocet. Ani jedno z vyjmenovaných vývar nezkazí. Pokud se rozhodnete pro citronovou šťávu, také to funguje, ale počítejte s tím, že tekutina převezme citrusovou chuť. Tak co, už je základ vaší nedělní polévky silný jako obr? Tak to už je jen vylepšit jeho vzhled. Víte, co dělat, když se vám stále nedaří mít vývar stoprocentně čistý?

Jestli klasické „prohnání“ vývaru přes sítko nebo namočenou utěrku nepomáhá, vyšlehejte asi 3 bílky do pevného sněhu a přidejte je do studeného vývaru. Vše pomalu přiveďte k varu. Jakmile se bílky vysráží, navážou na sebe všechny nežádoucí nečistoty. Vývar sceďte a popřemýšlejte, jestli do polévky přidáte nudle nebo třeba játrové knedlíčky. Dobrou chuť.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat