Prostreno.cz

Bylinky a koření, které vás v polévkách spolehlivě zahřejí

Čas teplých polévek a vařených jídel je tu. Ještě ale nemusíte tahat huňaté svetry. Stačí, když si do pokrmů přidáte špetku horka! A už jste se někdy koupali se zázvorem?

Když se o slovo přihlásí chladné počasí, má smysl konzumovat „zahřívací“ a veselé potraviny. Třeba taková mrkev či dýně poskytují imunitnímu systému výživný betakaroten a teplo oranžového paprsku. Chvála bohu za ně!

Obecně vzato, chuť spojená se zimou je spíš slaná (něčím se ty polévky okořenit musí), a pokud zima trvá dlouho, pak i sladká. To zase svědčí o tom, že organismus je okolo března a dubna unavený a potřebuje dobít baterky. Ale nepředbíhejme.

Polévka cuketová, dýňová, patizonová či bramborová s hříbky, zapečený květák či brokolice… Vychutnávejte si sezonní dary přírody a do každého pokrmu přidejte trošku tepla. Tedy kuchyňských bylinek a koření, které stimulují krevní oběh. Z čeho můžete vybírat?

Černý pepř (Piper nigrum)

Je to nejrozšířenější koření, používané ve všech kuchyních. Má antiseptické a antioxidační vlastnosti. Jen pozor, ať vám neujede ruka!

Kardamom (Elettaria cardamomum)

Je to příbuzný zázvoru, chutná nasládle a kořenitě. A taky otevírá dýchací cesty.

Kajenský pepř (Capsicum frutescens)

Je bohatý na vitamin C a pomáhá zmírnit zimnici a kašel. Jeho moc můžete využít i mimo kuchyň. Kutilové doporučují přidávat kajenský pepř do bot a ponožek. Prý to pomáhá udržet nohy déle teplé. Jen se ujistěte, že pepř nepřijde do kontaktu s ústy a očima!

Skořice (Cinnamomum cassia)

Voní a ještě je nesmírně užitečná. Skořice ohřívá lidi, kteří jsou vždy chladní a trpí špatnou cirkulací. Je antiseptická a působí jako trávicí tonikum.

Česnek (Allium sativum)

Není třeba o něm dlouze hovořit. Česnek pomáhá člověku být odolnější vůči infekci. Zároveň působí na správnou funkci krevního oběhu tím, že zabraňuje hromadění krve.

Zázvor (Zingiber officinale)

Přirozený antioxidant a antiseptikum. Zlepšuje krevní oběh a hodit se vám bude i v koupelně. Zázvorové koupele totiž oteplují, uvolňují svaly a působí na chřipku. Připravují se tak, že napustíte horkou lázeň a do ní přidáte 2 lžíce nastrouhaného zázvoru. Za vděk můžete vzít i zázvorovým olejem. Pak se jedná o 10 kapek. V koupeli setrvejte zhruba 30 minut. A jiný postup? Povařte pár kousků zázvoru v půl litru vody (při nízkém bodu varu cca 20 minut) a tento zázrak nalijte do vany.

Křen (Armoracia lapathifolia)

Má vysoký obsah vitaminu C a pomáhá při trávení tučných potravin. Křen je antiseptický a skvěle pomáhá otevřít přetížené průduchy dýchacích cest. Paráda. Teď už můžete na procházku vyrazit bez obav!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat