Prostreno.cz

Správné ohřívání bramborové kaše, knedlíků a těstovin

Mikrovlnnou troubu ze zásady nepoužíváte, nebo vám vypověděla službu? Ani tak nemusíte zůstat o hladu a poslouchat kručení v břiše. Každé jídlo se přece dá ohřát! Jen musíte vědět, jaký způsob je ten nejlepší…

Že v dnešní době má mikrovlnku doma každý? To právě vůbec není pravda. Čím dál více lidí od jejího používání odrazují poplašné zprávy vědců, ve kterých se doslova uvádí, že ohřívání jídla v mikrovlnné troubě konzumentovi snižuje počet červených i bílých krvinek, a ke všemu zvyšuje cholesterol. Co je na tom pravdy, těžko soudit.

Každopádně pokud ani vy nepatříte mezi fanoušky tohoto výkřiku techniky, možná by se vám mohlo hodit malé připomenutí, jaké potraviny zahřívat ve vodní lázni a čemu všemu svědčí raději pára. Jak tedy vypadá správný ohřev s nádechem starých časů, kdy měly hospodyňky k dispozici pouze sporák a odhodlání?

Brambory? Co pokrm, to jiná pravidla

Bramborovou kaši nejlépe zahřejete ve vodní lázni, aby neokorala na povrchu, což se klidně může stát. Přelijte ji slabě horkým mlékem nebo trochou rozpuštěného másla. Pokud jde o klasické brambory, ty jsou nejchutnější ohřívané na tuku. Když je navíc nakrájíte na tenké plátky, vytvoří se na nich i lahodná kůrčička, což vůbec není na škodu. V případě, že potřebujete dojíst zbylé zapečené „erteple“ ze včera, dejte je do vyhřáté trouby.

Karbanátky, knedlíky a řízky. Šup s nimi do páry

Karbanátkům prospěje ohřev v páře a podobně je na tom i sekaná nebo těstoviny. Horké a plynné skupenství vody můžete využít také na knedlíky a noky. Tedy pochopitelně za předpokladu, že se vám pranic nechce rozkrajovat je na menší kousky a opékat je s kapkou tuku na pánvi. V páře si libují rovněž řízky, které díky ní nepřijdou o křupavost ani šťavnatost.

Vařená masa. S vývarem značka ideál

Vařená masa nekrájejte, to je zbytečná práce. Nechte je ve větším kusu a podejte si z lednice vývar, který tam pro krajní případy jistě máte schovaný. V něm pokrm jednoduše ohřejte – a je vystaráno! Příznivě se to podepíše i na celkové chuti, to snad nemusíme ani zmiňovat…

Rýže? Tu dejte dohromady s vodou

Je vám líto tak skvělé rizoto vyhodit, protože u vás doma se zkrátka neplýtvá? Dobře děláte, byl by to hřích. Krásně rozehřát ho můžete ve vodní lázni, a když ho navíc pokapete šťávou z libovolného masa, kterou rizoto ve finále dochutíte, nebude tak suché a získá nový nádech.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat