Prostreno.cz

Grilování masa v alobalu je zdravější

Terasa nebo balkon, světlo až do večerních hodin, příjemné počasí, volno a láhev vína. Kdy jindy grilovat, když ne teď? Teplé počasí svádí k posezení s přáteli a uvolněné náladě. Co si dneska opečete? Pokud je to maso, měli byste vědět, kdy a proč si připravit alobal!

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že červené a průmyslově upravené maso je pravděpodobně karcinogenní. Vycházela při tom z údajů, které shromáždila skupina 22 expertů z různých zemí, kteří analyzovali kromě jiných zdrojů 800 klinických studií, zabývajících se rakovinou tlustého střeva. Analýza bohužel vychází z epidemiologických studií, které se spoléhají především na nespolehlivé dotazníky. Tak jak to tedy je?

Maso a maso. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Černé maso jako takové má obecně velmi špatnou pověst. Říká se o něm, že škodí a způsobuje nemoci srdce, podílí se na rozvoji rakoviny či diabetu 2. typu. Do jisté míry to pravda je, ale každý snad vidí rozdíl mezi průmyslově zpracovaným masem (například v podobě hamburgeru) a čerstvým, kvalitním červeným masem z bio chovu.

Experti se přitom shodují, že kvalitní maso hrozbu nepředstavuje, ale je třeba dbát na způsob vaření. Příprava na nezdravém oleji způsobuje tvorbu rakovinných látek, jako jsou polychlorované bifenoly či heterocyklické aminy (HCA). Při smažení a grilování za vysokých teplot a po dlouhou dobu rovněž vznikají karcinogenní látky.

Alobal jako spása

Konzumace propečeného masa tak zvyšuje riziko rakoviny, ovšem pozor, nikoli pro maso samotné, ale kvůli tvorbě HCA při smažení či grilování, které je zvlášť v letních měsících tak oblíbené. Jedno z řešení je přitom velmi, velmi banální. Stačí zabránit tvorbě HCA zabalením masa do alobalu tak, aby tuk neokapával přímo do ohně. Tak co, ještě se červeného masa bojíte „jako čert kříže“?

Pokud ano, pravděpodobně vám lecjaký výživový poradce nabídne alternativu ve formě „zdravějšího“ drůbežího masa. Tato volba ale nemusí být tou nejšťastnější. Kuřecí a krůtí maso je oblíbené zvlášť pro svůj nízký obsah tuku. V současné době se však uvádí, že je kuřecí maso nekvalitní, má vysoký poměr omega-6 a omega-3 tuků. Proto se za lepší volbu doporučuje bio kuřecí, jenže i zde je těžké posoudit jeho kvalitu z pohledu omega-3 tuků. Pokud tedy sami nemáte doma chov, který kontrolujte a „pipláte“, jistota „nezávadnosti“ není nikdy. Ale tak zlé to přece jenom nebude!

MUDr. David Frej, internista a specialista na přírodní medicínu, to ve své knize Tučné superpotraviny a oleje vystihuje naprosto přesně. „Pokud budete jíst kvalitní stravu, jejíž součástí bude kvalitní červené maso zvířat z volného chovu, nebudete kouřit a ležet celý den u televize, riziko onemocnění si nejen v podstatě nezvýšíte, ale naopak snížíte oproti těm, kteří denně vaří na slunečnicovém, sójovém či kukuřičném oleji, mažou si na chleba margarín nebo si k obědu dají těstoviny se smetanovou omáčkou či lančmít.“ No tak amen.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat