Prostreno.cz

Vyrobte si doma svůj eko jablečný ocet

Jablečný ocet je často opomíjený přírodní zázrak, který má doma málokterá hospodyňka. Přitom je to velká škoda! Kromě vaření působí blahodárně i na naše zdraví, zastoupí drahé kosmetické přípravky a použít ho můžete i při úklidu! Vyrobte si ho jednoduše v pohodlí domova!

Máte doma velikou úrodu jablek? Máme pro vás tip, jak je zpracovat. Vyrobte si domácí jablečný ocet. Jeho výroba je jednoduchá a levná. Navíc získáte bio produkt, který si u vás doma jistě najde svoje místo.

Kde ho využít?

Jablečný ocet má opravdu široké spektrum využití. Obsahuje zejména kyselinu octovou, která dodává typickou kyselou chuť. Tu využijete například do zálivky na salát. Ocet má také vysoký obsah jablečného pektinu a obsahuje vitaminy B1, B2, B6, niacin, biotin, vitamin C, draslík, železo nebo vápník. Tyto složky blahodárně působí na naše zdraví. Dopřát si ho můžete také jako pomocníka při boji s nadváhou. Zmírňuje chuť k jídlu a zároveň navozuje pocit sytosti. Kyselina octová je také úžasným a netoxickým čisticím prostředkem. Zabíjí mikroby a bakterie a má dezinfekční účinky. Skvěle odstraní kuchyňskou mastnotu nebo usazený vodní kámen.

Výroba jablečného octa

Co udělat jako první? Zvolte, a to obezřetně, jablka, která pro svůj domácí jablečný ocet použijete. Ideální jsou ta z domácí zahrádky, u kterých víte, že na ně nebyly použity žádné pesticidy ani hnojiva. Pokud ovoce kupujete, dejte přednost bio kvalitě, a před použitím jablíčka řádně omyjte.

Množství si upravte dle požadovaného výsledku. Zpravidla počítejte 400 gramů jablek na jeden litr vody. Dále budete potřebovat třtinový cukr, velkou nádobu, papírovou utěrku nebo slabé plátno a gumičku.

Postup výroby

Omytá jablka nastrouhejte i s jádřincem. Vložte do připravené nádoby (ta musí být sterilní, aby se zamezilo rozvoji nežádoucích bakterií). Dle toho, jak jsou jablka sladká, přidejte třtinový cukr. Směs zalijte vodou tak, aby hladina sahala pár centimetrů nad nastrouhaná jablka. Poté hrdlo nádoby přikryjte kusem papírové utěrky a upevněte gumičkou, zamezíte tak nežádoucím návštěvám malého hmyzu. Sklenici umístěte do světlého kouta a nechte nálev pracovat dva týdny. Po tuto dobu každý den nastrouhaná jablka promíchejte.

Následně obsah láhve sceďte do další čisté nádoby, již čistý nálev opět zabezpečte papírovou utěrkou a umístěte do tmavého a chladného kouta. Nechte pracovat ještě 3 týdny, potom naposledy přeceďte do uzavíratelné láhve Hotovo, váš bio produkt je na světě.

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat