Prostreno.cz

Upečte si vánoční atmosféru

Se začátkem prosince už Vánoce tušíme za dveřmi, ale právě to čekání je nejdelší. Dům máte vyzdobený zevnitř i zvenku, ale do té správné vánoční atmosféry ještě kousek chybí. A i když pečení cukroví nemáte v oblibě, nebo jste na něj zanevřela úplně, následující dva recepty stojí rozhodně za vyzkoušení. Když nic jiného, tak se vám nejdřív po domě a při konzumaci i po těle rozlije ta správní vánoční nálada.

V žádném jiném ročním období nemlsáme tolik jako v zimě. Vynikající perníčky, sladké cukroví – zkrátka výběr všeho božského je obrovský. Pokud byste chtěli letos svůj dosavadní repertoár rozšířit, vyzkoušejte určitě následující recepty. Nejenže s nimi zabodujete na vánočním stole, ale zvládnete je (dokonce několikrát) upéct nebo připravit i během adventu.

Nemusí se ani jednat o velký kus dortu, abychom zažili rozkoš. Někdy stačí jenom jedno malé sladké sousto.

Jablečné kuličky se skořicí

  • 200 g nízkotučného tvarohu
  • 2 jablka, nakrájená na malé kousky
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce skořice
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 100 ml oleje
  • dřeň z jednoho vanilkového lusku
  • moučkový cukr na posypání

Troubu si předehřejte na 200 stupňů. V misce smíchejte tvaroh, olej, cukr, skořici a vanilkovou dřeň. Potom smíchejte mouku a prášek do pečiva a rukou po troškách vhněťte do tvarohové směsi. Nakonec přidejte kousky jablka.

Z vláčného těsta vytvarujte stejně velké kuličky a s rozestupem dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Dejte do trouby a pečte asi 25 minut dozlatova. Ještě teplé obalte v moučkovém cukru nebo jen pocukrujte.

Perníková pěna ve skle

Tenhle recept by měli rozhodně vyzkoušet všichni milovníci perníku. Nadýchaná a krémová pěna je opravdu kulinářský zážitek!

Pokud nejste zrovna fanda cukroví, nebo prostě jen chcete vyzkoušet něco jiného, pak je tahle krémová perníková pěna podávaná ve sklenici pro vás asi to pravé. A svou sladkou chutí perníčků přesvědčí tenhle vánoční dezert jistě každého gurmána. A nejlepší je, že svou přípravou zabere tak málo času, že ho zvládnete udělat nejen jednou o Vánocích, ale i kdykoli během týdne.

Potřebujete:

  • 2 žloutky
  • 350 g smetany ke šlehání
  • 40 g másla
  • 2 lžičky skořice
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • půl sklenice kyselých třešní
  • 1 lžička koření do perníku
  • 200 g perníku bez náplně

Perník rozdrobte nebo rozmixujte, asi 20 g si nechte na dekoraci. 150 g smetany, 80 g rozmixovaného perníku, skořice, cukr, koření do perníku a vanilkový cukr přiveďte v hrnci za neustálého míchání k varu. Přidejte žloutky a ještě povařte. Pak sundejte z ohně a nechte vychladnout.

Zbylý rozdrobený perník nasypte do misky, zalijte rozehřátým máslem a pořádně promíchejte. Směs rozdělte do šesti sklenic a umačkejte na dno.

Třešně nechte odkapat, smíchejte v misce se skořicí a obalené rozdělte do sklenic. Zbylých 200 g smetany ušlehejte a přidejte k perníkovému těstu. Vzniklý krém pak rozdělte do sklenic.

Nakonec ozdobte několika třešněmi a posypte rozdrobeným perníkem. Podávejte vychlazené.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat