Prostreno.cz

Údržba pánví s nepřilnavým povrchem

Se stoupající popularitou zdravého životního stylu se zvýšila také poptávka po kuchyňském nádobí, které umožňuje přípravu pokrmů s co nejmenším podílem tuků.

Litinové a hliníkové pánve, ve kterých se smažilo „v bazénu oleje“, nahradily pánve s nepřilnavým povrchem, díky němuž ke smažení stačila pouhá kapka tuku. Největším průkopníkem byl svého času teflon, který sliboval dokonalou nepřilnavost zcela bez tuku. Ne každý však s teflonovou pánví správně zacházel a netrvalo dlouho, než se o teflonu místo jeho pozitiv začaly šířit samá negativa (o tom že je jedovatý, že se odlupuje apod).

Většina uvedených negativ však byla zapříčiněna především nesprávným přístupem samotných uživatelů, kteří pánve s teflonovým povrchem vystavovali příliš vysokým teplotám (tzv. teflon přepalovali) anebo jej nešetrně čistili a povrch poškrábali.

Spásná keramika

Jako odpověď přišla nová generace nepřilnavých pánví s keramickým povrchem, který se dodnes obecně považuje za nejbezpečnější a nejekologičtější variantu. Keramika totiž neobsahuje PTFE a PFOA. I tato nová technologie však procházela určitým vývojem a stádii odstraňování chyb. V posledních letech však došlo k mnoha pokrokům v kvalitě. Výrobci nanášejí více vrstev keramiky, tudíž jsou povlaky stále silnější a odolnější. Keramické pánve a obecně nádobí s keramickým povrchem je skvělé, pokud víte, co od něj čekat a jak se o něj starat. Ovšem i zde to má svá úskalí, a pokud se o svou keramickou pánev nebudete správně starat, radost z ní vás hodně rychle přejde. Pročpak to? Začněme třeba u jejich „nepřilnavosti“.

Je keramický povrch skutečně nepřilnavý?

Skutečně nepřilnavé jsou jen syntetické povrchy jako teflon a jeho novější netoxické odvozeniny. Pokud chcete, aby vaše keramická pánev byla nepřilnavá, a její nepřilnavost vydržela co nejdéle, je potřeba jí věnovat více péče, než na jakou jste byli zvyklí u jejich výše zmíněných teflonových předchůdců.

Keramický povrch nádobí ve své podstatě nejvíc připomíná klasický a osvědčený smalt. Tím se rozumí, že ji lze k tomuto povrchu porovnat, nikoli to, že se jedná o totéž, jen aby bylo jasno. Jedná se zkrátka o hladký povrch bez pórů, který je vůči připálení velmi odolný, ale ne zcela imunní. Kapka oleje by měla být samozřejmostí u každého pečení či smažení v takovém nádobí. Zcela bez oleje vám to možná půjde při prvních pokusech, avšak nepřilnavost se bude velice rychle vytrácet.

K čemu jsou tedy keramické pánve vůbec dobré?

Především se jedná o nádobí, které nepoškrábete při běžné práci. Jak víte, nepřilnavé povrchy na způsob teflonu po nějaké době odřete, i při té největší opatrnosti. S keramikou se vám tohle prostě nestane. Je tvrdší, odolnější a stálejší. A co se týče údržby většinou si při čištění vystačíte s ubrouskem nebo mokrou houbičkou s jarem.

I když je povrch keramických pánví vůči připálení hodně odolný, po čase své vlastnosti ztrácí. A v tomto momentu nadchází čas pro údržbu, o které je zmínka výše. Údržbu, kterou musíte (narozdíl od teflonových pánví) pravidelně provádět cca každého půl roku nebo v případě potřeby i dříve, pokud se vám bude pánev jevit jako nedostatečná ve své nepřilnavosti.

Vypálení povrchu pánve

K vypálení keramického povrchu pánve budete potřebovat olej na smažení, nejlépe takový, který snese vysoké teploty (slunečnicový, rýžový apod.)

1 Pánev nejdříve dobře omyjte a zbavte ulpělých kousků jídla. Poté do pánve nalijte olej, a vytvořte na dně tenkou hladinku.

2 Rozehřejte pánev tak, až se z oleje začne slabě kouřit (to je známkou toho, že je na hranici přepálení). Takto přepálený olej není vůbec vhodný k vaření, ovšem při procesu vypalování keramického povrchu pánve je to přesně to, čeho chcete dosáhnout - na povrchu pánvičky se totiž při tomto procesu usadí nepatrně tenká vrstva zuhelnatělého oleje, která má přirozeně nepřilnavé vlastnosti.

3 Průběh vypalování trvá asi deset minut. Po celou tuto dobu udržujte pánev při teplotě, kdy bude olej mírně kouřit.

4 Po ukončení pánev nechejte odstát a vychladnout, a utřete ji papírovou utěrkou do sucha (mírně zamaštěnou). Rozhodně potom pánev nemyjte v myčce nebo jarem! Celý proces by vyšel vniveč.

Co urychlujte narušení nepřilnavosti keramických pánví?

Vejce a sůl jsou dva hlavní narušitelé nepřilnavých vlastností u keramických pánví. Pokud si na takové pánvi často připravujete volská oka či míchaná vajíčka, případně v ní pokrmy hodně solíte, váš nepřilnavý povrch vám dlouho nevydrží, proto buď používejte při přípravě takových pokrmů alespoň pár kapek oleje (ruku na srdce, komu by taky chutnala vajíčka připravovaná zcela bez tuku?), anebo pánev pravidelně vypalujte, aby se obnovila nepřilnavost povrchu. A pokrm osolte ideálně až na konci samotného vaření.

Zdroje: názor autora, homeware.cz, vsenavareni.cz, zlin.cz/magazin





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat