Ingredience na
- 800 g
zeleného chřestu
- 500 g
těstovin penne
- 3 lžíce
másla
- 200 ml
smetany 33%
- 2 lžíce
citrónové kůry
- 4 lžíce
citronové šťávy
- 2 špetky
soli
- 3 lžíce
zelené petrželky
- 100 g
strouhaného sýra
TIP:
Jaké zdraví prospěšné látky najdeme v chřestu? Chřest je opravdovou studnicí mnoha prospěšných vitaminů, stopových prvků a látek s blahodárným vlivem na naše zdraví. Obsahuje velké množství betakarotenu - provitaminu vitaminu A, který je nezastupitelný pro zdravý zrak, kůži, obnovu sliznic a je prevencí proti některým typům rakovinného bujení. Dalšími vysoce zastoupenými vitaminy jsou vitamin E a C a vitaminy skupiny B, jako thiamin (B1), riboflavin (B2), pyridoxin (B6), biotin (H) a niacin (B3), kyselina pantotenová (B5) a velké množství kyseliny listové (B9).
Ze stopových prvků je v chřestu hojně zastoupen draslík a zinek, dále fosfor, železo, jód a sodík.