Větrníky z odpalovaného těsta
Větrníky z odpalovaného těsta jsou lahodné, jemné a lehounké.
-
1h a 35min
60min příprava
35min vaření
-
834 kJ / 199 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny6g
sacharidy12g
tuky10g
Ingredience na
- 125 ml
mléka
- 125 ml
vody
- 1 špetka
soli
- 100 g
másla
- 200 g
hladké mouky
- 5 - 6 ks
vajec
- Na náplň
- 250 ml
40% smetany
- 2 lžíce
moučkového cukru
Postup přípravy
- Mléko společně s vodou dejte do kastrolu a přiveďte k varu.
- Přidejte sůl, máslo a znovu přiveďte k varu.
- Najednou vsypte prosetou mouku, snižte teplotu a míchejte, dokud těsto není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu. Míchejte asi 2 - 3 minuty, až se na dně začne tvořit bílý povlak.
- Těsto přendejte do mísy, nejlépe od robotu, a míchejte do mírného zchladnutí.
- Do vlažné hmoty postupně vmíchejte vejce, jedno po druhém.
- Každé dobře zapracujte, než přidáte další. Těsto nesmí být moc řídké, proto pokud se Vám po 5 vejci zdá konzistence těsta tak akorát, šesté vejce vynechejte.
- Těsto přendejte do sáčku s řezanou trubičkou a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkejte větrníky požadované velikosti.
- Sáček držte kolmo k plechu a snažte se těsto jakoby tlačit do plechu. Těsto stříkejte jen v jedné vrstvě, nedělejte druhé patro.
- Dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C na 20 - 30 minut.
- Zpočátku pečení neotevírejte troubu. Délka pečení závisí na velikosti větrníků.
- Pokud máte opravdu velké větrníky, snižte teplotu a dopékejte. Větrníky by po upečení měly znít dutě.
- Vychladlé větrníky vodorovně rozkrojte a spodní polovinu naplňte vyšlehanou šlehačkou s cukrem, nebo jiným oblíbeným krémem.