Prostreno.cz

Větrníky z odpalovaného těsta

Větrníky z odpalovaného těsta jsou lahodné, jemné a lehounké.

Ohodnotit
(25 hlasů)
  • 1h a 35min

    60min příprava

    35min vaření

  • 834 kJ / 199 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny6g
sacharidy12g
tuky10g

Ingredience na

  • 125 ml mléka
  • 125 ml vody
  • 1 špetka soli
  • 100 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 5 - 6 ks vajec
  • Na náplň
  • 250 ml 40% smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru

Postup přípravy

  1. Mléko společně s vodou dejte do kastrolu a přiveďte k varu.
  2. Přidejte sůl, máslo a znovu přiveďte k varu.
  3. Najednou vsypte prosetou mouku, snižte teplotu a míchejte, dokud těsto není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu. Míchejte asi 2 - 3 minuty, až se na dně začne tvořit bílý povlak.
  4. Těsto přendejte do mísy, nejlépe od robotu, a míchejte do mírného zchladnutí.
  5. Do vlažné hmoty postupně vmíchejte vejce, jedno po druhém.
  6. Každé dobře zapracujte, než přidáte další. Těsto nesmí být moc řídké, proto pokud se Vám po 5 vejci zdá konzistence těsta tak akorát, šesté vejce vynechejte.
  7. Těsto přendejte do sáčku s řezanou trubičkou a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkejte větrníky požadované velikosti.
  8. Sáček držte kolmo k plechu a snažte se těsto jakoby tlačit do plechu. Těsto stříkejte jen v jedné vrstvě, nedělejte druhé patro.
  9. Dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C na 20 - 30 minut.
  10. Zpočátku pečení neotevírejte troubu. Délka pečení závisí na velikosti větrníků.
  11. Pokud máte opravdu velké větrníky, snižte teplotu a dopékejte. Větrníky by po upečení měly znít dutě.
  12. Vychladlé větrníky vodorovně rozkrojte a spodní polovinu naplňte vyšlehanou šlehačkou s cukrem, nebo jiným oblíbeným krémem.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Větrníky z odpalovaného těsta

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat