Prostreno.cz

Měkkoučký dort podle Itala

Torta tenerina pochází z Ferrary a k poctě krále Viktora Emanuela III. ji ve 20. století vymyslel jeden tamní cukrář. Dělá se z vychlazeného másla, vyšlehaných vajec a rozpuštěné čokolády, Ital v kuchyni Emanuele Ridi má recept na bezlepkovou variantu čokoládového dortu.

  • 45min

    15min příprava

    30min vaření

  • 1188 kJ / 284 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny7g
sacharidy25g
tuky14g

Ingredience na

  • 100 g másla
  • 200 g hořké čokolády
  • 60 g kakaa
  • 150 g cukru
  • 3 lžíce mléka
  • 3 ks vajec
  • špetka soli
  • moučkový cukr

Postup přípravy

  1. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Přidejte studené máslo a promíchejte.
  2. Žloutky vyšlehejte s cukrem a přidejte do nich rozpuštěnou čokoládu, 3 lžíce teplého mléka a kakao. Nakonec vmíchejte vyšlehané bílky.
  3. Těsto vlijte do máslem vymazané formy a pečte v předehřáté troubě na 180° asi 30 minut. Při servírování zasypte dort moučkovým cukrem.

TIP:

Tenhle dezert se pekl pro královnu. Když král Viktor Emanuel III. jezdil se svou chotí na prázdniny do městečka Ferraro, napadlo místního cukráře připravit nadýchaný dort pro mlsný královnin jazýček. Dneska je to historie, ale měkkoučký dort se peče dál!





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Měkkoučký dort podle Itala

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat