Chléb s celozrnnou moukou a sušenými rajčaty
Chléb s kousky sušených rajčat a oliv, vynikající je ještě vlažný.
-
2h a 30min
1h a 30min příprava
60min vaření
-
748 kJ / 178 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny5g
sacharidy31g
tuky3g
Ingredience na
- 500 g
celozrnné mouky
- 100 g
hladké mouky
- 1 sáček
sušeného droždí
- 500 ml
vlažné vody
- 2 lžičky
medu
- 1.5 lžičky
soli
- 2 lžíce
olivového oleje
- 150 g
sušených rajčat v oleji
- nakrájená na tenké proužky
- 50 g
černých oliv
- 1 lžíce
nasekaného čerstvého rozmarýnu
- nebo jiná oblíbená bylinka
Postup přípravy
- Mouku a sůl prosejte do větší misky.
- Uprostřed vytvořte důlek, do středu dejte med, šálek vody a droždí, lehce promíchejte a nechte vykynout.
- Do těsta přidejte olej, nakrájené olivy, rajčata, rozmarýn a promíchejte (nejlépe rukama), postupně přidávejte vodu, aby vzniklo hladké těsto.
- Možná budete potřebovat trochu více mouky nebo trochu více vody, aby jste dosáhli požadovaného výsledku.
- Těsto nechte na teplém místě vykynout.
- Vykynuté těsto ještě jednou krátce prohněťte, vytvarujte bochník, nebo vložte do formy a nechte 20 minut odpočinout.
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Chléb pečte v předehřáté troubě přibližně 40 minut.
- Pak chléb ve formě obraťte a pečte ještě 10-15 minut. Doba pečení závisí na velikosti vytvarovaného bochníku.
TIP:
Podle toho jak vám peče trouba = na prvních 30 minut pečení chléb přikryjte, třeba alobalem.