Cuketový koláč s balkánským sýrem
Jeden z mnoha způsobů, jak zužitkovat cukety. Koláč je vláčný díky cuketě, chuť mu dodá sýr a nasekaná pažitka.
-
1h a 20min
20min příprava
60min vaření
-
687 kJ / 164 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny8g
sacharidy13g
tuky7g
Ingredience na
- K přípravě
- 450 g
malých cuket
- 2 stroužky
česneku
- prolisovaného
- 1 ks
cibule
- 2 lžíce
oleje
- 200 g
balkánského sýra
- 200 g
měkkého tvarohu
- 3 ks
vajec
- rozšlehaných
- 1 svazek
čerstvé, nakrájené pažitky
- 0.5 lžičky
soli
- 3 špetky
mletého černého pepře
- 250 g
hladké mouky
- 1 ks
kypřícího prášku do pečiva
- 2 lžíce
hrubé mouky
- na vysypání plechu
- Na posypání
- 100 g
tvrdého nastrouhaného sýra
- Na vymazání
- 1 lžíce
tuku
Postup přípravy
- Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a nechte ji zesklovatět na oleji. Cibuli nechte vychladnout.
- Do velké misky nastrouhejte omytou, neoloupanou cuketu, přebytečnou šťávu z cukety slijte.
- K cuketě přidejte nadrobno nakrájený balkánský sýr, tvaroh, rozšlehaná vejce, prolisovaný česnek a nakrájenou pažitku. Podle chuti osolte, opepřete a promíchejte.
- Mouku smíchejte s kypřícím práškem a vmíchejte k ostatním surovinám. Pokud je směs příliš řídká, přidejte mouku.
- Směs nalijte do vymazaného, vysypaného plechu. Koláč pečte při 170 °C přibližně 45minut.
- Ke konci pečení posypte koláč nastrouhaným sýrem.