Bramborová polévka s fazolemi
K přípravě této polévky můžete použít jakýkoli druh bílých fazolí = velké cannellini, nebo klasické malé fazole.
-
1h a 10min
25min příprava
45min vaření
-
328 kJ / 78 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny2g
sacharidy9g
tuky4g
Ingredience na
- K podávání
- 120 g
anglické slaniny
- K přípravě
- 400 g
bílých konzervovaných fazolí
- 2 l
masového vývaru
- nebo voda a 1.5 lžíce bio sypkého vývaru
- 1 ks
cibule
- drobně nakrájená
- 4 stroužky
česneku
- nakrájené na plátky
- 2 ks
středně velkých brambor
- 1 stonek
řapíkatého celeru
- 1 ks
menší mrkve
- nakrájené na malé kostičky
- 2 lžíce
oleje
- 2 špetky
soli
- 3 špetky
sušené majoránky
- 2 špetky
mletého černého pepře
- 2-5 lžíce
másla
- na jíšku
- 1.5 lžíce
hladké mouky
- na jíšku
- Na ozdobu
- 2 snítky
petrželky
- nasekané
Postup přípravy
- V hrnci na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek.
- K cibuli a česneku přidejte oloupané, na kostičky nakrájené brambory a na kostičky nakrájenou mrkev.
- Přidejte na malé kousky nakrájený celer, zalijte vývarem a vařte 25 minut.
- Mezitím nakrájejte slaninu na proužky a nasucho ji orestujte v pánvi.
- Z másla a hladké mouky připravte světlou jíšku a vmíchejte ji do polévky.
- Přidejte propláchnuté scezené fazole, dochuťte solí, majoránkou, pepřem a vařte na mírném ohni 10 minut.
- Polévku podávejte posypanou orestovanou slaninou, ozdobenou petrželkou.
TIP:
Fazole můžete použít i suché. Večer fazole namočte, druhý den fazole slijte, dejte čistou vodu a uvařte je doměkka.