Prostreno.cz

Ovocná bábovka

Vláčná ,vynikající bábovka se sušeným ovocem a irskou whisky .

Ohodnotit
(3 hlasů)
sun
  • 1h a 45min

    30min příprava

    1h a 15min vaření

  • 1350 kJ / 322 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny5g
sacharidy38g
tuky15g

Ingredience na

  • K přípravě
  • 250 g sušeného ovoce - libovolná kombinaci sultánek, fíků, švestek aj.
  • 100 ml irské whisky
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 špetky soli
  • 200 g změklého másla
  • 200 g hnědého cukru - nebo klasický cukr
  • 2 lžíce nastrouhané pomerančové kůry - z bio pomeranče
  • 1 lžička kakaa
  • 2 ks velká vejce
  • 220 g zakysané smetany
  • 2 lžíce hrubé mouky - na vysypání formy
  • Na posypání
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • Na vymazání
  • 1 lžíce tuku

Postup přípravy

  1. Sušené ovoce dejte do misky ,přidejte whisky a promíchejte . Přikryjte talířem a nechte přes noc marinovat.
  2. Předehřejte troubu na 185 °C .
  3. Formu na bábovku o průměru 23 cm vymažte tukem a vysypte moukou.
  4. Mouku, prášek do pečiva, sodu , kakao a sůl prosejte do větší mísy .
  5. Máslo a cukr vyšlehejte při středně vysoké rychlosti, do světlého krému .
  6. Přidejte pomerančovou kůru , vejce, jedno po druhém, po každém přidání dobře prošlehejte.
  7. Poté při nízké rychlosti přidávejte připravenou mouku střídavě se zakysanou smetanou .
  8. Nakonec pomocí gumové stěrky vmíchejte namočené sušené ovoce včetně alkoholu.
  9. Těsto nalijte do připravené formy a pečte 55 -65 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu bábovky nevyjde čistá.
  10. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut odpočívat ve formě, než bábovku uvolníte a přenesete na servírovací talíř.
  11. Bábovku nechte vychladnout a před podáváním ji posypte moučkovým cukrem.

TIP:

Hnědý cukr je cukr, který se od klasického bílého rafinovaného cukru liší svou hnědou barvou, která je způsobena melasou. Může se jednat o nerafinovaný nebo částečně rafinovaný krystalový cukr, ve kterém je zanechán nějaký obsah melasy. Může se také vyrábět z bílého rafinovaného cukru, do kterého je přidána melasa .




Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    39,40g
  • Sacharidy:

    440,41g
    • Cukry:

      4,20g
  • Tuky:

    207,46g
  • Vláknina:

    0g

Aktivita pro spálení: 322 kcal

40

minut jízdy na kole

30

minut běhu

96

minut uklízení




Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Ovocná bábovka

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat