Karotková polévka
Hustá polévka z karotky se smetanou.
-
60min
20min příprava
40min vaření
-
397 kJ / 94 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny2g
sacharidy12g
tuky5g
Ingredience na
- 1 ks
cibule
- 500 g
karotky
- 1/4 ks
celeru
- 2 lžíce
oleje
- 750 ml
zeleninového vývaru
- 1 špetka
soli
- 1 špetka
muškátového oříšku
- 100 g
rýže
- 100 ml
smetany
- 2 snítky
zelené petrželky
- 2 lžíce
řepkového oleje
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Oškrabanou karotku a celer nahrubo nastrouhejte. Jednu karotku nakrájejte škrabkou na delší, velmi tenké plátky.
- V hrnci na rozpáleném oleji orestujte nejprve cibuli, přidejte nastrouhanou karotku s celerem. Vše krátce osmahněte, zalijte vývarem a přiveďte k varu.
- Polévku nechte asi 10 minut povařit a pak ji rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte solí a muškátovým oříškem. Přidejte propláchnutou rýži a vařte, až rýže změkne.
- Pak do polévky přidejte smetanu, krátce ji prohřejte, ale nevařte. Plátky nakrájené ze zbylé mrkve osmažte na olivovém oleji, nechte okapat na papírovém ubrousku. Polévku v misce ozdobte karotkovými chipsy a snítkou petrželky.