Zelený šparglový salát se šunkou
Salát ze zeleného chřestu s omáčkou z podmáslí.
-
45min
20min příprava
25min vaření
-
454 kJ / 108 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny7g
sacharidy11g
tuky4g
Ingredience na
- 500 g
zeleného chřestu
- 1 ks
hlávky listového salátu
- 1 ks
bagety
- 10 cm dlouhý
- 4 plátky
parmské šunky
- Na omáčku
- 1 ks
malé cibule
- 4 lžíce
sušených brusinek
- amerických brusinek
- 3 lžíce
slunečnicového oleje
- 1 lžíce
octa, např. estragonového
- 1 svazek
míchaných bylinek
- 125 ml
podmáslí
- 1 lžička
hrubozrnné hořčice
Postup přípravy
- Spodní třetinu chřestových výhonků oloupejte a stonky chřestu uvařte v osolené vodě 8 – 12 minut (podle tloušťky stonků). Je dobré, pokud je chřest uvařený tzv. na skus. Chřest prudce zchlaďte ve studené vodě.
- Salát operte a osušte.
- Bagetu nakrájejte na tenké plátky.
- Parmskou šunku nakrájejte na široké pruhy a opečte na mírné teplotě v teflonové pánvi dokřupava, proužky šunky položte na papírovou utěrku a nechte odsát přebytečný tuk.
- Plátky bagety opečte dozlatova v pánvi na zbylém tuku ze šunky.
- Na omáčku oloupejte cibuli a nasekejte najemno,cibuli poduste spolu se 3 sušenými Cranberries na oleji 2 – 3 minuty, zastříkněte octem, který nechte vyvařit a odstavte z plotýnky. Zbylé Cranberries nasekejte.
- Bylinky operte a silné stonky odstraňte, lístky nahrubo nasekejte a rozmixujte dohladka s podmáslím a hořčicí, zřeďte 3 – 4 lžícemi vody. Bylinkový krém a Cranberry směs smíchejte a výrazně okořeňte solí a pepřem.
- Chřest a salátové listy nachystejte na talíře a polijte omáčkou.
- Posypte proužky šunky a plátky bagety. Ozdobte sekanými Cranberries.
TIP:
Dresinkové omáčky s podmáslím nebo jogurtem jsou čerstvé a aromatické a není do nich třeba přidávat tolik oleje. Díky jejich přirozené kyselosti není někdy ani zapotřebí přidávat ocet.