Prostreno.cz

Srnčí ragú s houbami a brusinkami

Srnčí maso s mrkví, houbami a brusinkami.

Ohodnotit
(10 hlasů)
  • 1h a 45min

    15min příprava

    1h a 30min vaření

  • 348 kJ / 83 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny6g
sacharidy8g
tuky3g

Ingredience na

  • 1 kg srnčí nebo jelení kýty
  • 1 lžička kuliček jalovce
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 5 ks šalotek
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g mrkve
  • 3-4 lžíce másla
  • 340 g čerstvých Cranberries
  • 3 špetky soli a pepře
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 250 ml tmavého piva
  • 750 ml Cranberry nektaru
  • 250 g hub např. lišek
  • 1 svazek pažitky

Postup přípravy

  1. Kýtu nakrájejte na kostky velké 2 – 3 cm.
  2. Jalovec i fenykl nasekejte nahrubo nebo rozdrťte v hmoždíři, maso smíchejte s kořením a lžící oleje.
  3. Šalotky, česnek a mrkev oloupejte a nasekejte na kostičky.
  4. Maso opékejte zprudka na zbylém oleji 2 – 3 minuty. Přidejte lžíci másla a nechte zpěnit, přidejte zeleninu nakrájenou na kostičky a brusinky, lehce osolte, opepřete a posypte hnědým cukrem, krátce opečte a poté zastříkněte pivem.
  5. Tekutinu zredukujte a znovu zastříkněte pivem, opakujte, dokud nespotřebujete všechno pivo (trvá to asi 20 – 25 minut).
  6. Ragú podlijte Cranberry nektarem a duste doměkka 45 minut v závěru by měla být tekutina hustá. Pokud je omáčka ještě řídká, povařte pár minut bez pokličky.
  7. Mezitím očistěte houby, pažitku nakrájejte na krátké kousky.
  8. Houby opečte na troše másla asi 3 minuty a často je přitom míchejte, posypte pažitkou, zbylé máslo vmíchejte k ragú, ochuťte a podávejte s houbami.

TIP:

Jako příloha se hodí polentové noky: 500 ml mléka přiveďte k varu se 120 g másla, 1/2 lžičky soli a trochou muškátového oříšku. Za stálého míchání vmíchejte 175 g jemné kukuřičné krupice. Teplotu snižte a za stálého míchání vařte, dokud se směs nezačne dobře oddělovat ode dna. Dejte do misky. Vmíchejte postupně 2 vejce, dokud se směs nespojí. Nechte vychladnout za občasného promíchání. Pomocí lžíce vykrajujte ze směsi nočky a vhazujte je do právě odstavené osolené vroucí vody. Nočky ve vodě ponechte 10 minut a sceďte. Podávejte sypané opraženou strouhankou.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Srnčí ragú s houbami a brusinkami

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat