Prostreno.cz

Zapékané zelí

Zelí je zeleninou, kterou můžeme konzumovat celý rok. Vyzkoušejte recept na zapékané zelí.

Ohodnotit
(16 hlasů)
  • 55min

    15min příprava

    40min vaření

  • 658 kJ / 157 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny6g
sacharidy4g
tuky11g

Ingredience na

  • 500 g čerstvého bílého zelí
  • 200 g čerstvých žampionů
  • 150 g sýra Tartare s pepřem - pokud by vám pepř vadil, použijte sýr bez pepře
  • 200 ml smetany
  • 1 ks vejce
  • 2 ks žloutků
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • 1 hrst nasekané pažitky
  • 1 špetka soli

Postup přípravy

  1. Zelí očištěné od vrchních listů překrojte na 4 díly a dejte vařit do vařící, osolené vody na 3 minuty. Nechte okapat na sítku. Vykrojte košťál.
  2. Očištěné žampiony nakrájejte na širší plátky. Do mísy dejte sýr Tartare, anglickou slaninu nakrájenou na kostičky, smetanu, vejce, žloutky, žampiony a dochuťte solí. Promíchejte.
  3. Do zapékací mísy nebo pekáčku dejte čtvrtky zelí a zalijte touto směsí. Pečte v troubě 35-40 minut.
  4. Upečené posypte pažitkou a petrželko a podávejte. Na začátku pečení je dobré přikrýt pekáček např.alobalem. Přibližně 15 minut před dopečením alobal odstraňte.

TIP:

Hlávky bílého a červeného zelí obsahují mnoho bioaktivních látek: bakterie kyseliny mléčné, draslík, hořčík, železo, fluor jód a enzymy. Také celkový obsah vitaminu B je značně vysoký. Zelí nás obohacuje také o karoten, vitamin K, kyselinu listovou, nikotinovou a pantotenovou, také o antibakteriální fytoncidy.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Zapékané zelí

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat