1h a 10min
25min příprava
45min vaření
913 kJ
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:16g tuky10g sacharidy6g bílkoviny
Sytý koláč s houbami a špenátem, který se hodí i jako hlavní chod.
Ingredience na
1 porce
2 porce
3 porce
4 porce
5 porcí
6 porcí
7 porcí
8 porcí
9 porcí
10 porcí
11 porcí
12 porcí
13 porcí
14 porcí
15 porcí
16 porcí
17 porcí
18 porcí
19 porcí
20 porcí
Uložit recept do kuchařky
1 balení
listového těsta
2 hrsti
čerstvých listů baby špenátu
1 hrst
čerstvých lišek
- nebo jiné houby
250 ml
smetany na vaření
1 ks
vejce
120 g
sýra mozzarella
3 lžíce
gorgonzoly nebo nivy
- nastrouhané
4 lžíce
olivového oleje
3 špetky
tymiánu
1 špetka
mletého muškátového oříšku
2 špetky
soli a pepře
3 stroužky
česneku
Postup přípravy
Formu na koláč vymažte olivovým olejem.
2/3 listového těsta rozválejte a vyložte jím formu.
Těsto na dně propíchejte vidličkou, potřete lžící olivového oleje a 1 stroužkem prolisovaného česneku, posypte tymiánem, a lehce osolte.
Na 2 lžících olivového oleje orestujte 2 nakrájené stroužky česneku, přidejte špenát, očištěné lišky, mírně osolte a poduste 10 minut.
Mezitím ve smetaně rozšlehejte 1 vajíčko a nastrouhanou gorgonzolu, okořeňte muškátovým oříškem, pepřem a tymiánem.
Vychladlý špenát s liškami nasypte do koláčové formy na těsto, přidejte plátky mozzarelly a zalijte smetanovou směsí (4 lžíce dejte stranou).
Zbylé těsto vyválejte, přikryjte koláč, potřete smetanou s vajíčkem a pečte v troubě předehřáté na 190 °C dozlatova.