Prostreno.cz

Špenátový koláč houbami

Sytý koláč s houbami a špenátem, který se hodí i jako hlavní chod.

Ohodnotit
(28 hlasů)
  • 1h a 10min

    25min příprava

    45min vaření

  • 926 kJ / 221 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny6g
sacharidy10g
tuky17g

Ingredience na

  • 1 balení listového těsta
  • 2 hrsti čerstvých listů baby špenátu
  • 1 hrst čerstvých lišek - nebo jiné houby
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 ks vejce
  • 120 g sýra mozzarella
  • 3 lžíce gorgonzoly nebo nivy - nastrouhané
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 špetky tymiánu
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
  • 2 špetky soli a pepře
  • 3 stroužky česneku

Postup přípravy

  1. Formu na koláč vymažte olivovým olejem.
  2. 2/3 listového těsta rozválejte a vyložte jím formu.
  3. Těsto na dně propíchejte vidličkou, potřete lžící olivového oleje a 1 stroužkem prolisovaného česneku, posypte tymiánem, a lehce osolte.
  4. Na 2 lžících olivového oleje orestujte 2 nakrájené stroužky česneku, přidejte špenát, očištěné lišky, mírně osolte a poduste 10 minut.
  5. Mezitím ve smetaně rozšlehejte 1 vajíčko a nastrouhanou gorgonzolu, okořeňte muškátovým oříškem, pepřem a tymiánem.
  6. Vychladlý špenát s liškami nasypte do koláčové formy na těsto, přidejte plátky mozzarelly a zalijte smetanovou směsí (4 lžíce dejte stranou).
  7. Zbylé těsto vyválejte, přikryjte koláč, potřete smetanou s vajíčkem a pečte v troubě předehřáté na 190 °C dozlatova.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Špenátový koláč houbami

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat