Prostreno.cz

Čokoládový dort

Tato čokoládová dobrota se peče v mnoha variacích. Vyzkoušejte jednu z nich.

Ohodnotit
(22 hlasů)
  • 2h a 15min

    45min příprava

    1h a 30min vaření

  • 1286 kJ / 307 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny6g
sacharidy37g
tuky13g

Ingredience na

  • 250 g změklého másla
  • 1 a 0,5 hrnku krupicového cukru
  • 1 hrnek teplé vody
  • 150 g hořké čokolády
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 80 ml rumu
  • 1 a 0,5 hrnku hladké mouky
  • 5 lžic holandského kakaa
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka jedlé sody
  • 2 ks vajec - lehce našlehaná
  • Na polevu
  • 250 g kvalitní hořké čokolády
  • 250 ml 33% smetany
  • 1 lžíce rumu
  • Na vymazání
  • 1 lžíce oleje

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 160 °C.
  2. Dortovou formu o průměru 22 cm vymažte olejem a vyložte pečícím papírem.
  3. Ve vodní lázni vymíchejte máslo, cukr, vodu, čokoládu, rum a brusinky.
  4. Vše míchejte na mírném plameni, dokud nevznikne hladký krém.
  5. Krém přelijte do mísy a nechte vychladnout.
  6. Do jiné mísy prosejte mouku s kakaem, jedlou sodou a práškem do pečiva.
  7. Přisypte k čokoládové směsi a přimíchejte vejce.
  8. Těsto nalijte do formy a pečte přibližně 70 minut (je třeba zkoušet špejli).
  9. Jakmile se těsto nelepí na špejli, vytáhněte z trouby a nechte deset minut chladnout.
  10. Poté vyjměte z formy a dejte vychladnout na mřížku.
  11. Čokoládu rozdělte na kousky a nechte rozpustit ve vodní lázni.
  12. V rendlíku přiveďte k varu smetanu, ale NEVAŘTE.
  13. Vychladlou čokoládu promíchejte s vychladlou smetanou, rumem a vyšlehejte.
  14. Vychladlý dort potřete připraveným krémem - polevou.

TIP:

Dort rozkrojte a potřete připraveným krémem, nebo jiným oblíbeným krémem.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Čokoládový dort

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat