Prostreno.cz

Paprikový „ajvar“

Ajvar je vynikající papriková čalamáda, která je původem ze srbské kuchyně. Použít se dá i na nakládání hermelínu, do omáček, na těstoviny, na pomazánky…

Ohodnotit
(15 hlasů)
  • 5h a 0min

    60min příprava

    4h a 0min vaření

  • 321 kJ / 76 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny1g
sacharidy6g
tuky6g

Ingredience na

  • 5 kg kapií
  • 2 ks lilku
  • 170 ml slunečnicového oleje
  • 3 lžičky soli - nebo podle chuti -nešetřete!
  • 1 lžička chilli

Postup přípravy

  1. Lilky i se slupkou pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
  2. Po vychladnutí z nich vydlabejte dužinu.
  3. Celé papriky ogrilujte nebo dejte péct do trouby.
  4. Když je slupka tmavě hnědá s „puchýřky“, přendejte je do mísy a na čtvrt hodiny je překryjte fólií (nebo je dejte do sáčku a uzavřete).
  5. Pak z nich odstraňte slupky, stopky a jádřince a umelte je v mlýnku na maso, propasírujte lisem na brambory nebo je nakrájejte najemno. Pokud možno nemixujte.
  6. Vše přendejte do hrnce, osolte, přidejte chilli, zalijte olejem a pomalu vařte 2 hodiny. Udržujte těsně pod bodem varu a často míchejte.
  7. Až se směs spojí a vznikne kompaktní pasta, přendejte ajvar do čistých sklenic a zavařte je, 20 minut při 90 °C.
  8. Před otevřením nechte pár dní odpočívat; po otevření vydrží v lednici až měsíc.



Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    3,00g
  • Sacharidy:

    18,90g
    • Cukry:

      8,00g
  • Tuky:

    102,20g
  • Vláknina:

    4,00g

Aktivita pro spálení: 76 kcal

9

minut jízdy na kole

7

minut běhu

22

minut uklízení



Podobné recepty

Letní čalamáda

(11 hlasů)
3h a 30min
337 kJ

Rajčatový džem

(13 hlasů)
60min
508 kJ

Domácí kečup

(7 hlasů)
1h a 25min
636 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Ohodnoťte recept:
Paprikový „ajvar“

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat