Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Vyhlášené dezerty slavného šéfkuchaře. Troufnete si na crêpe Suzette?

Barbora Křížková více informací

Propadla zumbě a harémovým kalhotám. Kdyby mohla, celý den by jedla čokoládu. Vysněná dovolená je v Mexiku po boku přítele Marka. Jako malá chtěla být baletkou.

Zobrazit další články autorky

15. 2. 2017 | Slavní kuchaři

Georges Auguste Escoffier se narodil ve Francii roku 1935 a stal se vyhlášeným francouzským šéfkuchařem, restauratérem a gurmánem. Ve světě gastronomie je nazýván králem šéfkuchařů a šéfkuchařem králů. Troufnete si na jeho nejznámější dezerty?

Escoffier položil základy moderní francouzské kuchyně, modernizoval staré tradiční receptury. Kladl důraz na stravitelnost a nenáročnou přípravu. Máme pro vás dva recepty na jeho nejslavnější dezerty.

Crêpe Suzette

Budete potřebovat (na 12 palačinek):

  • 250 g mouky
  • 3 vejce
  • 50 ml mléka
  • 40 g cukru
  • 2 lžíce pomerančového likéru

Na náplň:

  • 60 g změklého másla
  • 60 g cukru
  • šťávu a kůru ze 4 mandarinek
  • 2 lžíce pomerančového likéru

Postup: Mouku nasypte do misky a uprostřed vytvořte důlek. Do středu rozklepněte vejce, přidejte cukr a postupně od středu promíchejte. Poté pozvolna přilévejte mléko a pomerančový likér. Vytvořte hladké těsto bez hrudek a nechte odpočinout přibližně 2 hodiny.

Než se vám odleží těsto, připravte si náplň. Smíchejte změklé máslo s cukrem, pomerančovým likérem a promíchejte. Přidejte čerstvě vymačkanou šťávu z mandarinek, nastrouhanou kůru a vše důkladně promíchejte.

Palačinky osmažte na lehce omaštěné pánvi, hotové je potřete máslovou směsí, přeložte a ještě přelijte mandarinkovou směsí a ihned podávejte.

Broskve Melba

Budete potřebovat (na 4 porce):

  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • 1 a 3/4 hrnku cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 čerstvé broskve
  • 4 poctivé kopečky vanilkové zmrzliny

Na malinovou omáčku

  • 1 a 1/2 hrnku malin (čerstvých či zmražených)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžíce citronové šťávy

Postup: Smíchejte v malém hrnci vodu, cukr, citronovou šťávu, vanilkový extrakt a pomalu zahřejte, aby se cukr rozpustil. Poté přiveďte k varu a povařte 3 minuty. Broskve rozkrojte na polovinu a ponořte do horkého sirupu a opět přiveďte k varu a nechte povařit 2 až 3 minuty z každé strany. Změklé broskve vyndejte, až budou vlažné, opatrně sloupněte slupku a vyndejte pecku. Očištěné broskve rozkrájejte na měsíčky.

Nyní si připravte omáčku. Smíchejte všechny suroviny na omáčku a rozmixujte v mixéru. Směs přeceďte, aby v ní nezůstala semínka z malin.

Připravte si 4 mističky na dezert. Do každé misky dejte kopeček vanilkové zmrzliny, poté přidejte jednu nakrájenou vlažnou broskev a polijte malinovou omáčkou. Ihned podávejte.

Sladký a slaný recept od kulinářské legendy Julie Child

 Zapečené klobásy se zelím

Zapečené klobásy se zelím

10 hlasů
1h a 5min 396 kJ 105 Kč

Nejčtenější články

Šalvěj byla oblíbenou léčivkou už za našich babiček

Šalvěj byla oblíbenou léčivkou už za našich bab...

Pravidlo šesti jídel nebo nebezpečné tuky. Mýty, kterým stále věříme

Pravidlo šesti jídel nebo nebezpečné tuky. Mýty...

Olivový olej se hodí nejen do kuchyně. Ocení ho i vaše vlasy

Olivový olej se hodí nejen do kuchyně. Ocení ho...

Borůvky, kurkuma nebo ženšen chrání proti předčasnému stárnutí

Borůvky, kurkuma nebo ženšen chrání proti předč...

Tip na večeři

Orzo se zeleninou a kuřetem

14 hlasů
30min 745kJ 65 Kč

Zdravé a netradiční jídlo z orza připravíte podle toho...

Cibulová polévka s kozím sýrem

10 hlasů
35min 294kJ 75 Kč

Polévka plná zdravé cibule.