Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Vyhlášené dezerty slavného šéfkuchaře. Troufnete si na crêpe Suzette?

Barbora Křížková více informací

Propadla zumbě a harémovým kalhotám. Kdyby mohla, celý den by jedla čokoládu. Vysněná dovolená je v Mexiku po boku přítele Marka. Jako malá chtěla být baletkou.

Zobrazit další články autorky

15. 2. 2017 | Slavní kuchaři

Georges Auguste Escoffier se narodil ve Francii roku 1935 a stal se vyhlášeným francouzským šéfkuchařem, restauratérem a gurmánem. Ve světě gastronomie je nazýván králem šéfkuchařů a šéfkuchařem králů. Troufnete si na jeho nejznámější dezerty?

Escoffier položil základy moderní francouzské kuchyně, modernizoval staré tradiční receptury. Kladl důraz na stravitelnost a nenáročnou přípravu. Máme pro vás dva recepty na jeho nejslavnější dezerty.

Crêpe Suzette

Budete potřebovat (na 12 palačinek):

  • 250 g mouky
  • 3 vejce
  • 50 ml mléka
  • 40 g cukru
  • 2 lžíce pomerančového likéru

Na náplň:

  • 60 g změklého másla
  • 60 g cukru
  • šťávu a kůru ze 4 mandarinek
  • 2 lžíce pomerančového likéru

Postup: Mouku nasypte do misky a uprostřed vytvořte důlek. Do středu rozklepněte vejce, přidejte cukr a postupně od středu promíchejte. Poté pozvolna přilévejte mléko a pomerančový likér. Vytvořte hladké těsto bez hrudek a nechte odpočinout přibližně 2 hodiny.

Než se vám odleží těsto, připravte si náplň. Smíchejte změklé máslo s cukrem, pomerančovým likérem a promíchejte. Přidejte čerstvě vymačkanou šťávu z mandarinek, nastrouhanou kůru a vše důkladně promíchejte.

Palačinky osmažte na lehce omaštěné pánvi, hotové je potřete máslovou směsí, přeložte a ještě přelijte mandarinkovou směsí a ihned podávejte.

Broskve Melba

Budete potřebovat (na 4 porce):

  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • 1 a 3/4 hrnku cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 čerstvé broskve
  • 4 poctivé kopečky vanilkové zmrzliny

Na malinovou omáčku

  • 1 a 1/2 hrnku malin (čerstvých či zmražených)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžíce citronové šťávy

Postup: Smíchejte v malém hrnci vodu, cukr, citronovou šťávu, vanilkový extrakt a pomalu zahřejte, aby se cukr rozpustil. Poté přiveďte k varu a povařte 3 minuty. Broskve rozkrojte na polovinu a ponořte do horkého sirupu a opět přiveďte k varu a nechte povařit 2 až 3 minuty z každé strany. Změklé broskve vyndejte, až budou vlažné, opatrně sloupněte slupku a vyndejte pecku. Očištěné broskve rozkrájejte na měsíčky.

Nyní si připravte omáčku. Smíchejte všechny suroviny na omáčku a rozmixujte v mixéru. Směs přeceďte, aby v ní nezůstala semínka z malin.

Připravte si 4 mističky na dezert. Do každé misky dejte kopeček vanilkové zmrzliny, poté přidejte jednu nakrájenou vlažnou broskev a polijte malinovou omáčkou. Ihned podávejte.

Zelenina nemusí být nudná. Vyzkoušejte nadívaný lilek neb...

Kuskus se zeleninou

Kuskus se zeleninou

15 hlasů
30min 346 kJ 65 Kč

Nejčtenější články

Olej, káva nebo rtěnka. Jak odstranit běžné skvrny na oblečení?

Olej, káva nebo rtěnka. Jak odstranit běžné skv...

Abeceda zázračných pleťových masek. Vyberete si tu svoji?

Abeceda zázračných pleťových masek. Vyberete si...

Důležité vitaminy. V čem je najdete a jaká je ideální denní dávka?

Důležité vitaminy. V čem je najdete a jaká je i...

Volně žijící ryby vs. ryby ze sádek. Které jsou lepší?

Volně žijící ryby vs. ryby ze sádek. Které jsou...

Tip na večeři

Plněná kuřecí prsa

9 hlasů
1h a 25min 530kJ 120 Kč

Kuřecí prsa plněné žampióny.

Telecí játra s hlívou

10 hlasů
55min 769kJ 95 Kč

Telecí játra s hlívou pro zpestření jídelníčku.