Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Vyhlášené dezerty slavného šéfkuchaře. Troufnete si na crêpe Suzette?

Barbora Křížková více informací

Propadla zumbě a harémovým kalhotám. Kdyby mohla, celý den by jedla čokoládu. Vysněná dovolená je v Mexiku po boku přítele Marka. Jako malá chtěla být baletkou.

Zobrazit další články autorky

15. 2. 2017 | Slavní kuchaři

Georges Auguste Escoffier se narodil ve Francii roku 1935 a stal se vyhlášeným francouzským šéfkuchařem, restauratérem a gurmánem. Ve světě gastronomie je nazýván králem šéfkuchařů a šéfkuchařem králů. Troufnete si na jeho nejznámější dezerty?

Escoffier položil základy moderní francouzské kuchyně, modernizoval staré tradiční receptury. Kladl důraz na stravitelnost a nenáročnou přípravu. Máme pro vás dva recepty na jeho nejslavnější dezerty.

Crêpe Suzette

Budete potřebovat (na 12 palačinek):

  • 250 g mouky
  • 3 vejce
  • 50 ml mléka
  • 40 g cukru
  • 2 lžíce pomerančového likéru

Na náplň:

  • 60 g změklého másla
  • 60 g cukru
  • šťávu a kůru ze 4 mandarinek
  • 2 lžíce pomerančového likéru

Postup: Mouku nasypte do misky a uprostřed vytvořte důlek. Do středu rozklepněte vejce, přidejte cukr a postupně od středu promíchejte. Poté pozvolna přilévejte mléko a pomerančový likér. Vytvořte hladké těsto bez hrudek a nechte odpočinout přibližně 2 hodiny.

Než se vám odleží těsto, připravte si náplň. Smíchejte změklé máslo s cukrem, pomerančovým likérem a promíchejte. Přidejte čerstvě vymačkanou šťávu z mandarinek, nastrouhanou kůru a vše důkladně promíchejte.

Palačinky osmažte na lehce omaštěné pánvi, hotové je potřete máslovou směsí, přeložte a ještě přelijte mandarinkovou směsí a ihned podávejte.

Broskve Melba

Budete potřebovat (na 4 porce):

  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • 1 a 3/4 hrnku cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 čerstvé broskve
  • 4 poctivé kopečky vanilkové zmrzliny

Na malinovou omáčku

  • 1 a 1/2 hrnku malin (čerstvých či zmražených)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžíce citronové šťávy

Postup: Smíchejte v malém hrnci vodu, cukr, citronovou šťávu, vanilkový extrakt a pomalu zahřejte, aby se cukr rozpustil. Poté přiveďte k varu a povařte 3 minuty. Broskve rozkrojte na polovinu a ponořte do horkého sirupu a opět přiveďte k varu a nechte povařit 2 až 3 minuty z každé strany. Změklé broskve vyndejte, až budou vlažné, opatrně sloupněte slupku a vyndejte pecku. Očištěné broskve rozkrájejte na měsíčky.

Nyní si připravte omáčku. Smíchejte všechny suroviny na omáčku a rozmixujte v mixéru. Směs přeceďte, aby v ní nezůstala semínka z malin.

Připravte si 4 mističky na dezert. Do každé misky dejte kopeček vanilkové zmrzliny, poté přidejte jednu nakrájenou vlažnou broskev a polijte malinovou omáčkou. Ihned podávejte.

Mým dětem nechutná, co vařím, přiznává kuchař Jamie Oliver

Makrely na víně

Makrely na víně

5 hlasů
50min 496 kJ 150 Kč

Nejčtenější články

Hlava pod polštářem a žádná snídaně. Faktory, které poškozují mozek

Hlava pod polštářem a žádná snídaně. Faktory, k...

Ricinový olej. Pomůže proti chrápání, zlepšuje sluch a hojí modřiny

Ricinový olej. Pomůže proti chrápání, zlepšuje ...

Podle odborníků je zdravé pracovat jen čtyři dny v týdnu

Podle odborníků je zdravé pracovat jen čtyři dn...

Květák v kuchyni. Tipy, jak ho udržet déle čerstvý a bez zápachu při vaření

Květák v kuchyni. Tipy, jak ho udržet déle čers...

Tip na večeři

Zapečené mleté maso s těstovinami

11 hlasů
1h a 30min 960kJ 150 Kč

Mleté maso zapečené s rajčaty a sýrem.

Salát s hruškami a zálivkou

14 hlasů
45min 366kJ 120 Kč

Salát z hrušek a kadeřavého salátu.