Prostreno.cz

Jen čištění nestačí. Jak na krásné a zdravé zuby

Dá se kromě pravidelného čištění zubů nějak předcházet kazům a podobným dentálním „radostem“? Představte si, že ano. Existují jisté přírodní zlepšováky, které poskytnou vašemu úsměvu tu nejlepší péči!

Ať už vás bolí zub, trápí vás afty či nepěkné zabarvení chrupu, vsadit můžete na osvědčené babské rady. Ty přece nikdy nezklamou! Jaké „fígle“ se používaly v minulosti?

Bělení zubů

Potřete si po jídle chrup plátkem cibule pokapaného mlékem. Zuby si můžete „vydrhnout“ také rozdrcenými jahodami a dočistit běžnou pastou. Uvidíte, jak se rozzáří!

Zdravé dásně

Pravidelná očista nálevem ze šalvěje zpevňuje dásně a má protizánětlivé účinky. Stejně dobře funguje i květina aloe vera. Listy uložte na týden do chladu a tmy, ideální teplota je kolem čtyř stupňů Celsia. Poté z nich vymačkejte šťávu a potírejte dásně.

Čaj proti zubnímu kazu

I když to zní neuvěřitelně, pití odvaru ze zeleného čaje několikrát denně prý zabraňuje zubním kazům. To je spojení příjemného s užitečným, co myslíte?

Stop paradontóze

Zánětlivé onemocnění dásní, zvané jako paradontóza, je jednou z nejčastějších nemocí dutiny ústní. Léčba? Silnější odvar z puškvorce a trocha octa. Tohle kloktadlo dokáže zabránit nejhoršímu.

Bolest zubů

Na zmírnění bolesti můžete žvýkat hřebíček. Pro případ nouze si ale můžete připravit i „těžší kalibr“. 30 hřebíčků nechte louhovat 30 dní na slunném místě v jedné lahvičce francovky. Úleva se dostaví hned, jak na postižené místo nanesete pár kapek. Nejlépe s použitím vatového tamponu.

Konec aftům

Asi deset lžic listu ostružníku křovitého povařte pět minut v litru vody. Nechte alespoň čtvrt hodiny ustát. Ústa vyplachujte dle možností. Čím častěji, tím samozřejmě lépe.

Svěží dech

Léčivá a zároveň osvěžující ústní voda? Tu vytvoříte z 10 gramů šalvějových lístků. Bylinku přelijte vroucí vodou a nechte 5-10 minut louhovat, sceďte a nechte vychladnout. Nálev rovněž pomáhá při zánětech ústní dutiny. Svěžího dechu dosáhnete také žvýkáním čerstvé petržele nebo anýzových semen.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat