Prostreno.cz

Plánovaní kuchyně nové kuchyně není věda

Pokud si zrovna zařizujete bydlení, pak se jistě rozhlížíte po nějaké moderní kuchyňské lince. Design je samozřejmě důležitý, ale na prvním místě je funkčnost kuchyně jako celku. A právě na ni jsme se zaměřili v následujícím článku. V kuchyni strávíte několik hodin týdně, takže by měla být účelná, funkční a útulná. Poradíme vám, jak na to.

1. Příprava na papíře

Nepotřebujete žádné plánovací programy, vezměte si k ruce tužku, papír, metr a hurá do toho. Nakreslete si půdorys své kuchyně v určitém měřítku, nezapomeňte zakreslit dveře a okna a také si označte přípojky elektřiny, vody a plynu. Ve stejném měřítku si nakreslete půdorysy skříněk a velkých spotřebičů (lednice, sporák, myčka atd.), které si vystříhejte. Teď už si můžete jen pohrávat s různými návrhy, než se rozhodnete pro finální variantu.

2. Základní půdorys

Podle dispozic místnosti si určete, zda vaše kuchyně bude do tvaru písmen „L“, „U“ nebo „I“. To vám pomůže pohybovat se po kuchyni co nejefektivněji. Například u kuchyně ve tvaru „U“ se doporučuje umístění sporáku, dřezu a lednice do seskupení, které tvoří pomyslný trojúhelník, kde máte vše po ruce a mnoho se nenaběháte.

3. Jednotná úroveň

Snažte se, aby pracovní deska mezi spotřebiči tvořila jednu souvislou plochu. Snadněji se bude utírat a vy budete mít více místa. I když nemáte vestavěný spotřebič, pokud to lze, i přes něj nechte vést kuchyňskou desku. Každý kousek místa se počítá.

4. Předvídejte

Představte si hotovou kuchyň jako celek - kde bude umístěný jídelní stůl, kde jsou dveře do další místnosti či do spíže, a předvídejte dráhy pohybu po kuchyni vás i ostatních členů domácnosti. Zaměřte se na to, aby pracovní prostor byl stále oddělen a měli jste ho jenom pro sebe. Nejdůležitější je dráha mezi sporákem a dřezem, zde by neměly být žádné překážky pro rychlou akci.

5. Vestavěné spotřebiče ano, či ne?

Vestavěné spotřebiče jsou krásná věc, perfektně zapadnou do kuchyňské linky, a dokud se neporouchají, jsou prostě báječné. Rozhodně vás nechceme odrazovat od vestavěných spotřebičů, v dnešní době je má většina z nás, ale zaměřte se spíše na standardní rozměry, nenechte se zlákat atypickými spotřebiči. Uvědomte si, že jednou myčka, lednice či sporák prostě doslouží a vy budete muset řešit nový a se stejným rozměrem. Vybírejte i ty nejjednodušší varianty vestavění.

6. Barva kuchyňské linky

V časopisech o bydlení jsou k vidění nádherné lesklé bílé a černé kuchyňské linky. Jsou opravdu krásné, ale taky na nich necháte ruce. Pokud jste nadšená kuchařka či kuchař a v kuchyni trávíte hodně času, volte barvu a povrch tak, aby se dal co nejlépe udržovat. Oblíbené jsou dekory dřeva nebo základní barvy v matném provedení.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat