Prostreno.cz

Sezona klíšťat je tady. Možností, jak chránit mazlíčka, je hodně

Klíšťata opět letos vyrazila v plné polní a jediné, jak můžeme ochránit nás i naše miláčky, je prevence. Tento roztoč je velice nebezpečný i pro naše mazlíčky a rozhodně bychom ho neměli podceňovat. Poradíme vám, jak je v tomto období chránit.

K ochraně svého miláčka máte dost možností, všechny jsou snadno dostupné ve specializovaných prodejnách pro zvířata či u veterináře. Stejně jako u lidí i u domácích mazlíčků platí, že každému vyhovuje něco jiného. A jaké jsou možnosti?

Antiparazitní obojky

Nejsnazší volbou je obojek, který jednoduše dáte svému pejskovi a nemusíte se někdy i pár měsíců o nic starat. I tady se vše točí kolem ceny, za kvalitu si připlatíte, ale obojek vám vydrží několik měsíců. Levnější obojky jsou zapotřebí častěji vyměňovat.

Repelentní šampony

Další možností jsou speciální šampony. Ty je dobré použít, když přijdete například s pejskem z lesa, neboť zahubí všechny typy parazitického hmyzu. Použití je snadné, při mytí šampon jednoduše nanesete, napěníte na srsti a necháte pár minut působit. Poté opláchnete vodou a  vyčešete. Jeho srst bude bez jediné chybičky a breberky.

Spot-on

Velmi populární jsou i takzvané spot-ony, jedná se o tekutinu v malé pipetě, kterou aplikujete na srst pejska mezi lopatky. Jedná se o velice účinnou ochranu a vydrží několik týdnů, i když se pejsek bude koupat.

Antiparazitní spreje

Tuto volbu ocení chovatelé malých plemen a štěňat, pro které jsou obojky příliš velké a spot-on příliš silný. Použití je velmi snadné a účinek je vynikající. Za kvalitní sprej si sice připlatíte, ale vašeho miláčka perfektně ochrání.

Babské rady

Pokud toužíte po něčem nechemickém a domácím, máme pro vás i pár babských rad. Klíšťata odpuzuje vůně rozmarýnu, peprmintu, levandule, růže nebo také roztok vody a jablečného octa. Vyzkoušejte tento jednoduchý návod na domácí repelent.

Domácí repelent

Budete potřebovat:

  • šťávu z jednoho citronu
  • pár kapek levandulového oleje
  • vodu
  • lahvičku s rozprašovačem

Do lahvičky s rozprašovačem nalijte šťávu z jednoho citronu, dolijte vodou a nakonec přidejte pár kapek levandule. Sprej můžete používat každý den a nejen pro svého mazlíčka, ale také i pro sebe.

Závěrem

Ať už vyberete jakoukoli variantu, vždy se poraďte s odborným personálem či veterinářem, zda je daný přípravek vhodný pro vašeho mazlíčka. Respektujte doporučení na obale, podle hmotnosti vašeho pejska. Silná dávka antiparazitního přípravku by mohla být škodlivá i pro vašeho čtyřnohého kamaráda.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat