Prostreno.cz

Levandule: Poznejte její všestranné využití

Voňavá, vytrvalá bylinka s modrofialovými kvítky, ano je řeč o levanduli. Levandule není jen výsadou Středomoří, daří se jí i v našich končinách. Levandule má dávnou tradici jako léčivá rostlina, v kosmetice a v italské, francouzské i španělské kuchyni.

Poznejte její všestranné využití a dopřejte si vůni Provence i u vás doma v kuchyni, koupelně i v šatní skříni.

Levandule jako aromatické koření

Napadlo vás někdy přidat levanduli do jídla? Pokud ještě ne, tak to musíte vyzkoušet, ale mějte opatrnou ruku. Jako koření se užívají jen lístky, mají silnou kořennou vůni a mají nahořklou chuť.

Levandulové lístky můžete využít při nakládání masa na grilování, do jehněčího a králičího masa i na ochucení rýže. Velmi netradiční a lahodné pojetí je se zmrzlinou, nejčastěji s čokoládovou. Naopak levandulové květy se přidávají do marmelád, vyrábí se z nich i levandulový ocet nebo levandulový cukr, který se využívá při pečení dezertů. Levandulový cukr si vyrobíte velmi snadno, stačí do dózy s cukrem přidat na týden pár kvítků levandule a ta všechen cukr krásně provoní.

Přírodní odpuzovač hmyzu

Levandule díky svému silnému aroma odpuzuje moly a také komáry. Nejlepší obrana proti molům je látkový sáček se sušenými květy levandule, který jednoduše vložte do skříně tam, kam potřebujete. Na komáry platí, když suchou větvičku levandule zapálíte, aromatický kouř je pěkně odežene k sousedům.

Domácí repelent proti hmyzu

Smíchejte jeden díl jablečného octa a jeden a půl dílu vody. Směs vlijte do lahvičky s rozprašovačem, přidejte pár kapek esenciálního levandulového oleje a protřepejte. Protřepejte i před každým použitím. Repelent oceníte nejen vy, ale i váš čtyřnohý miláček, komáři a klíšťata se vám vyhnou obloukem.

Levandule a zdraví

Levandule také příznivě ovlivňuje naše zdraví, běžně se ve Středozemí popíjí čaj s lístky levandule či se využívá esenciální levandulový olej. Levandule zklidňuje mysl, léčí nespavost, tiší migrény, přináší úlevu od stresu, má silné antiseptické účinky, působí protiprůjmově, proti plynatosti a nadýmání a má močopudné účinky.

Levandulový olej, je velmi jemný a může se nezředěný aplikovat přímo na pokožku i na mastnou či problematickou pleť. Při migréně stačí olejem jemně potřít spánky, při bolení bříška a zažívacích potížích, olej jemně vmasírujte do postižené oblasti. Působí také na unavené svalstvo a tiší revmatické bolesti. Olejem můžete ošetřit i drobná poranění, léčí infekční rány, povrchové záněty, působí i proti mykózám.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat