Prostreno.cz

Mějte úklid pod kontrolou. Naučte se triky, které šetří čas i práci

Úklid povětšinou nepatří zrovna k oblíbeným činnostem, ale pro čistou, voňavou a útulnou domácnost je to zcela nezbytné. Máme pro vás několik tipů, jak zvládnout úklid co nejrychleji a nezamotat se do víru smetáků, hadrů a houbiček. V domácnosti na nás totiž číhá tolik nástrah, které nás neustále nenápadně rozptylují a přidělávají práci.

Ať už máte v plánu velký úklid, nebo jen klasický „víkendový“ tyhle tipy se vám budou hodit. A schválně – kolik času vám ušetří!

Vypněte televizi

Také uklízíte s puštěnou televizí? A kolikrát si k ní sednete, protože je tam zrovna napínavá scéna, kterou si nechcete nechat ujít? Tohle je záludnost číslo jedna, místo toho abyste se naplno věnovala úklidu, vás televize okrádá o čas a úklid se jen nekonečně táhne. Takže vypnout televizi, a pokud nemáte rádi ticho, dejte přednost rádiu, taková rytmická melodie vás příjemně popožene do práce.

Pošlete ostatní členy rodiny ven

Pokud uklízíte sama a rodina či partner se do úklidu nezapojují, pošlete je raději ven a nejlépe ať vezmou i pejska, prázdná domácnost se uklízí mnohem snadněji, než když vám pořád někdo přidělává práci a hlavně pohled na partnera odpočívajícího na gauči je dosti demotivující. Pokud uklízíte doma společně, tak jen tak dál.

Kde začít?

Nejefektivnější je začínat v nejméně používaných místnostech, kam během úklidu se nemusíte vracet. Takovými místy bývají ložnice a pracovny, poté dětský pokoj a obývací pokoj. Na závěr si nechte kuchyni, toaletu a úplně poslední by měla být koupelna. V těchto posledních místnostech má většina z nás uložené čisticí prostředky a ostatní pomůcky, proto během úklidu jsou nejfrekventovanější.

Pravidlo odshora dolů

Běžnou chybou při úklidu bývá, že uklízející začne pěkně od podlahy a to je špatně. S úklidem začínejte pěkně od stropu místnosti, nezapomeňte vymést pavučiny, očistit lustr a postupujte od nejvyšších poliček až k podlaze. Během této činnosti na zem spadne ještě spoustu prachu, proto je efektivnější ji uklidit až na závěr.

Vezměte si k ruce koš

Schválně kolikrát odbíháte do kuchyně s jedním kapesníkem z ložnice, s obalem od sušenky, který se válel v obýváku, zkrátka ke koši se celkem naběháte. Proto mimo kýble s vodou mějte po ruce i sáček na odpad, ušetříte si kroky a hlavně cenný čas.

„Každá věc má své místo“

Tuhle větu sice můžete doma opakovat donekonečna, ale ne pokaždé se jí věnuje tolik pozornosti. Takže při úklidu děláte mimo jiné i sběračku a třídičku, oblečení, hraček, časopisů, nabíječek a tak dále. I tohle vás může pěkně zdržovat. Před úklidem si zvolte jedno místo, nebo vezměte k ruce nějakou krabici a vše co najdete na jiném místě, než má být, tak tam uložte. Pak už je na vás zda se na konci úklidu vrhnete na třídění sama, nebo to dáte za úkol ostatním členům domácnosti.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat