Prostreno.cz

Nastal čas výsadby léčivého zázraku

Pokud rádi zahradničíte a máte i zeleninovou zahrádku, tak byste měli vědět že listopad,potažmo prosinec, patří výsadbě česneku. Pokud si chcete příští rok pochutnat na vlastním česneku, tak s výsadbou neotálejte, česnek vysazený na zimu bývá silnější než z jarní sadby. A jak na to, víte, kdy je ten pravý čas?

Lze říci, že pěstování česneku je velmi nenáročné, pokud správně zasadíte, nemusíte se o něj téměř až do sklizně starat, není moc náročný a pokud patříte mezi zahrádkáře začátečníky, tak česnek je tou pravou volbou na první pokusy.

Nejvhodnější čas

Česnek by se měl nejlépe vysazovat takzvaně před zamrznutím půdy, v posledních letech se naše podnební podmínky mírně změnily a výsadba se posunula z běžně doporučovaného října na listopad až prosinec. Tak kdy poznat ten správný čas?

Zapomeňte na lidové pranostiky Svatý Havel česnek sázel (svátek sv. Havla připadá na 16. října), ale začněte hlídat venkovní teploměr. Nejvhodnější doba pro výsadbu česneku je ta, kdy teploty se již běžně drží pod 9 °C. Při vyšších teplotách je česnek více náchylný k chorobám, a to by mohlo zhatit vaše pěstitelské úmysly.

Příprava půdy

O česneku se říká, že čím horší půda, tím lepší česnek. A něco na tom opravdu bude. Česnek nemá rád příliš dusíkatou půdu a přehnané hnojení. Vhodné je slunné místo a dostatečně propustná, středně těžká půda. Záhonek si nejlépe připravte dva týdny dopředu, odplevelte ho, prokypřete, přidejte dobře uleželý kompost a máte vyhráno. Pak už stačí jen sledovat venkovní teploty, a když přijde ten správný čas, tak máte během pár minut zasazeno.

Sazečky

Samozřejmě pro výsadbu můžete použít česnek, který běžně zakoupíte v obchodě, ale lepší je již česnek určený k sadbě, který zakoupíte v zahrádkářství.

Moření česneku

I když dodržíte teplotu při výsadbě, česnek je stále náchylný k určitým chorobám, a proto byste ho měli před sadbou takzvaně namořit. Vhodné mořidlo opět zakoupíte v zahrádkářství, jedna lahvička mořidla vám vydrží na několik výsadeb.

Další dobrou prevencí před chorobami je střídání pěstebních ploch, česnek byste na stejném místě měli pěstovat až po 4 až 5 letech. Vhodné místo je například po okurkách nebo košťálovinách. Naopak nevhodná místa jsou po cibulovinách, hrachu a fazolích.

Vzdálenost a hloubka

Česnek rozdělte na jednotlivé stroužky, namořte podle návodu na přípravku a můžete rovnou sázet. Jednotlivé stroužky sázíme na podzim do hloubky 8 cm, šířka mezi řádky 25–30 cm a vzdálenost stroužků v řádku by měla být přibližně 8 cm.

Tip: Podle našich babiček je vhodné pod česnek nasypat trošku písku.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.ireceptar.cz





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat