Prostreno.cz

Domácí postřiky, které v mžiku zatočí s otravnými mšicemi

Mšice škodí rostlinám od kořenů až po listy. Taky už s nimi máte tu čest? Než přijdete o veškerou svoji úžasnou úrodu, vyhlaste jim válku. Pomůže mýdlo i směs esenciálních olejů!

Tak zvané zelené mouchy nebo „vši rostlin“ patří k nejotravnějším zahradním škůdcům. Tento drobný hmyz okrádá rostliny o živiny a často je infikuje viry. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak udržet mšice pod kontrolou. Už jste zkoušeli tyhle přírodní a organické prostředky?

Fyzické odstranění

U menšího napadení mšicemi se dají zmíněné potvůrky fyzicky odstranit. Vezměte si rukavice či štětec a škůdce smeťte ze stonků a listů. Pokud se zamoření týká jednoho či dvou stonků, odstřihněte postiženou část a tu vhoďte do kbelíku mýdlové vody.

Tlak vody

Je možné eliminovat mšice z rostlin pomocí jednoduché aplikace zahradní hadice. I když tato metoda může poškodit mladší, křehčí rostliny, bývá velmi účinná při kontrole malých populací mšic na robustnějších a silnějších rostlinách.

Mýdlo a voda

Základní povaha jemných domácích detergentů je činí ideálními pro odstranění mírných až středně silných nájezdů mšic. Zřeďte několik lžic mýdla v malém kbelíku vlažné vody a použijte houbu nebo láhev s rozprašovačem, abyste směs aplikovali na rostliny. Nezapomeňte také léčit spodní strany listů, kde se mohou skrývat vajíčka mšice a larvy!

Nimbový olej neboli neem oil

Nimbový olej v podstatě funguje stejným způsobem jako mýdlo na nádobí. Nařeďte jej vodou a nastříkejte na rostliny napadené mšicemi. Organické chemikálie přítomné v tomto druhu oleje působí jako odpuzující prostředek nejen proti mšicím, ale také širokému spektru dalších zahradních škůdců, včetně brouků, mravenců a housenek.

Esenciální oleje

Smrtící koktejl pro škůdce? Smíchejte stejné části esenciálního tymiánu, máty peprné, hřebíčku a rozmarýnového oleje. Od každého přitom stačí 4 až 5 kapek. Tento roztok promíchejte v lahvi s vodou, dobře protřepejte a aplikujte na napadené rostliny. Uvedená silná směs esenciálních olejů zabije většinu zahradních hmyzích škůdců, stejně jako jejich vajíčka a larvy.

Insekticidní mýdlo

Pro ochranu proti škůdcům v zahradě je k dispozici mnoho předem připravených přírodních insekticidních mýdel. Vždy se nezapomeňte řídit pokyny výrobců, abyste se vyhnuli neúmyslnému poškození zdraví prospěšných druhů hmyzu.

Zdroj: www.welovegarden.com, www.howtodoit.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat