Prostreno.cz

Ukažte zákeřným mšicím, kdo je na vaší zahrádce pánem

Den co den počítáte škody, které mají na svědomí záludné mšice? Učiňte tomu přítrž, a to dřív, než vám zbydou holé květináče a oči pro pláč. Vždyť od čeho je tu tabák, cibule, česnek nebo obyčejný ocet?

Mšice jsou pohromou každé zahrádky a obávanou noční můrou pěstitelů. I vy s nimi letos máte „tu čest“? Je třeba okamžitě jednat, protože tento hmyz odnímá rostlinám veškeré potřebné živiny, způsobuje jejich likvidaci a navíc přenáší i virózy. Situace je o to horší, že kolonii mšic proti všemožným nepřátelům chrání i jinak užiteční mravenci, kteří se živí jejich vylučovanou medovicí. Jak tenhle problém vyřešit? Pokud si nepotrpíte na drahé komerční insekticidy, vsadit můžete na domácí prostředky. Které zaručeně fungují a ještě jsou ekologicky šetrné?

Tabák jako překvapivý spojenec

Kouříte? To možná není úplně dobře, především pak pro vaše zdraví, ale jinak se vám trocha tabáku teď bude opravdu hodit. Obsažený nikotin je totiž pro zmíněné malé škůdce doslova toxický, proto velice brzy dochází k jejich úhynu. Nařezaný tabák zalijte horkou vodou a nechte ho do druhého dne louhovat. Tekutinu následně přeceďte a postižené zelené chráněnce důkladně postříkejte. Zvláštní pozornost věnujte spodní straně listů, kde se proradní nepřátelé vyskytují nejvíce. Nepomůže-li to „na první dobrou“, celý proces zopakujte.

 Neocenitelná cibule

I obyčejná cibule je šikovnou zbraní na mšice. Tak s jejím použitím zbytečně neotálejte! Nejprve ji oloupejte a nakrájejte na kusy, které ve větším hrnci povařte zhruba půl hodiny. Jakmile vývar vychladne na pokojovou teplotu, můžete ho aplikovat. Dlužno dodat, že pokud cibuli momentálně nemáte po ruce, klidně ji nahraďte česnekem. Ani ten se s nezvanými hosty příliš párat nebude…

I ocet s mšicemi zatočí

Zahrádkáři vědí, že mšicím dvakrát „nejede“ ani ocet. Zkuste ho tedy zředit s vodou, a to v poměru 1 : 10. Pro ještě silnější účinnost můžete přidat i trochu mýdla nebo klasického prostředku na nádobí, směs se pak k rostlinám snáze „přichytí“. A co nevidět budete mít po starostech!

Zdroje: treehouse.co, gardendesign.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat