Prostreno.cz

Natrhejte si na louce divoké bylinky

Často kolem nich v lese nebo na louce jen projdete nebo je vytrhnete ze záhonku jako plevel, ale bylinky a koření nemusejí pocházet jenom ze supermarketu. I u nás roste nespočet divokých jedlých bylinek.

Lesní nebo luční rostliny mohou svým kořeněným aroma přinést vítanou změnu do kuchyně a pokrmy tak zdravým způsobem vylepšit. Najdete v nich velký obsah minerálních látek, vitaminů a sekundárních rostlinných látek se zdravým účinkem.

Na co si dát pozor?

Ne příliš zkušené bylinkářky by měly sbírat jen to, co doopravdy znají. Riziko, že si bylinky spletete s jedovatou variantou, je příliš velké. Nesbírejte také na místech, kde je frekventovaný provoz nebo kam chodí rádi na procházky pejskaři. Hrozí tak riziko infekce. A tabu jsou samozřejmě přírodní rezervace.

Při sběru mějte připravený nejlépe jutový sáček nebo košík, plastový sáček není vhodný. Bylinky nikdy nevytrhávejte s kořeny, vždy je raději dostřihněte nebo odřízněte. Také je důležité nevzít si od jedné rostlinky příliš mnoho, jinak by ji to mohlo oslabit. Doma bylinky vždy důkladně omyjte.

A které bylinky jsou jedlé?

Šťovík

Jeho kyselá a osvěžující chuť je pro něj typická. Obzvlášť chutné jsou mladé lístky v salátu, polévce nebo omáčce. Hlavně na jaře se vyplatí mladé lístky otrhat a vychutnat si je ještě čerstvé.

Sedmikráska

Obsahuje mnoho zdravých látek, především vitamin C a éterické oleje. Oblíbené jsou její mladé lístky a květy svojí ořechovou chutí. Přidávat je můžete do polévek, zeleninových pokrmů, salátů a pomazánek.

Pampeliška

Rostlina má mléčnou šťávu, která je navzdory zažitému tvrzení sice hořká, ale ne jedovatá. Z listů a květů můžete vykouzlit velmi chutné pokrmy – sirup, želé nebo pomazánky z květů, listy se hodí do salátů.

Kopřiva

Považuje se za plevel a díky jejím žahavým účinkům ji mnozí obcházejí obloukem. V přírodní medicíně má ale velkou cenu. Mladé výhonky obsahují velké množství aminokyselin, flavonoidů, vitaminů a minerálních látek jako třeba železo. Pomá při zánětech močových cest a předchází onemocnění prostaty. Využijete ji v salátech, polévkách, čajích nebo slaných koláčích.

Červený jetel

Šťastná bylinka roste na loukách nebo krajích lesa. Na konzumaci se hodí jen květy, které můžete sbírat od května do září. Obsažené látky pomáhají údajně při menopauze. Květy můžete použít do salátů, polévek nebo přidat do špenátu.

Zdroj: life line





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat