Prostreno.cz

Co rozhodně neskladovat v lednici

Správné skladování potravin je skoro umění – a ledničky není vždy tím nejlepším řešením. Ne všechno totiž díky tomu zůstane déle čerstvé. Naopak! Některé potraviny chlad vůbec nesnesou.

Jste si jistí správným skladováním potravin? Přinášíme přehled těch, které do ledničky nepatří. I návod na to, kam je uložit správně a omezit tak plýtvání.

Rajčata rozhodně ne

Rajčata v lednici ztrácejí své typické aroma a mohou začít rychleji plesnivět. Nejvíce se jim bude líbit ve sklepě nebo ve spíži. Ideálně kolem teploty 15 stupňů. Pokud nemáte k dispozici žádnou vhodnou chladnou místnost, je lepší rajčata nechat volně při pokojové teplotě než v lednici. To platí i pro ostatní druhy zeleniny, které obsahují hodně vody – okurky, papriky, lilky a cukety.

Chléb do chlebníku

Chléb je nejvhodnější uchovávat při pokojové teplotě ve vzduch propustných nádobách. Bez vzduchu by se mohla tvořit vlhkost a způsobovat plíseň. Vhodné jsou nádoby z pálené hlíny, použít můžete i chlebníky ze dřeva, ve kterých chléb tak rychle neztvrdne.

Olivový olej do lednice nepatří

V lednici by mohl olivový olej zhrudkovatět. Sice by se hrudky teplem opět rozpustily, ale není to potřeba. Uchovaný při pokojové teplotě a chráněný před světlem (například ve skříni) vydrží naopak mnoho týdnů – mnohdy déle, než ho stihneme spotřebovat.

Citrony chlad nesnášejí

Citrony a další citrusové ovoce chlad v lásce příliš nemají – nakonec pocházejí z teplých oblastí. V mírných teplotách vydrží docela dlouho. Skladovat byste je měli vždy na volnou, tak aby měly přímý kontakt se vzduchem.

Česnek a cibule

Nejčastěji je skladujeme na chladném a tmavém místě, například ve sklepě. V lednici je pro ně příliš chladno a hlavně vlhko. Pokud nemáte k dispozici žádnou vhodnou místnost, pak můžete cibuli a česnek uchovat v nádobě s dostatkem místa na „dýchání“.

Avokádo a banány nechte dozrát

Avokádo kupujeme stejně jako banány většinou ještě nezralé. Avokádo tvrdé na omak byste měli nechat dozrát při pokojové teplotě. Zralé plody pak zkonzumujte co možná nejdříve.

Banány v lednici rychle zhnědnou, protože chlad poškozuje jejich buněčnou strukturu. Při pokojové teplotě vydrží tři až čtyři dny, pokud je nedáte na přímé slunce.

To ostatně platí i pro ostatní exotické ovoce jako mango, melouny nebo ananas.

Alkohol do lednice jen na vychlazení

Alkohol jako vodka, whiskey nebo jiné pálenky, které obsahují více než 35 procent alkoholu, není potřeba uchovávat v lednici. Zavřené lahve vydrží prakticky na věky. I po otevření to ještě nějaký čas trvá, než vyprchá alkohol nebo aroma. Skladovat alkohol ve sklepě nebo v při pokojové teplotě bez přímého slunce stačí.

Med se dá jíst věčně

V lednici med ztvrdne a nedá se dobře namazat. Pokud je pevně uzavřený, na suchém a tmavém místě, vydrží med zpravidla roky a neztratí nic na kvalitě.

Zdroj: life line, verywellhealth





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat