Prostreno.cz

Bylinky, které zvládnou růst ve stínu

Už plánujete, kam a co letos vysadíte ve své zahrádce? Pokud máte omezené prostorové možnosti, věřte, že se dá zužitkovat každý centimetr vaší terasy, balkonu i záhonku. Tyhle bylinky prospívají i ve stínu!

Spousta zahradníků považuje stín spíše za prokletí než požehnání, zvláště pokud jde o pěstování zeleniny a bylinek, nicméně některé druhy jedlých rostlin prospívají i při omezeném slunečním záření. Které to jsou?

Kerblík

Obecně platí, že v ideálním případě by bylinky měly dostat alespoň 2 hodiny plného slunce denně, ale pokud tomu tak není, není to žádná katastrofa. Mnohé dobře porostou v úplném stínu, i když budou pravděpodobně trochu „nohaté“, protože se potáhnou za sluncem. To je i případ kerblíku zahradního (Anthriscus cerefolium). Kerblík je bylina, bez které se opravdoví gurmáni nikdy neobejdou. Snadno se pěstuje, má atraktivní, měkce zelené, kapradí listy a jeho jemná chuť připomíná lékořici.

Koriandr

Koriandr setý (Coriandrum sativum) je jednoletá bylina a zároveň jedna z nejrychleji rostoucích bylin, které mohou být ve stínu. Na rozdíl od některých jiných rostlinek bez problémů zvládne i jarní mrazíky. Při výsevu myslete na to, že semena koriandru potřebují ke klíčení tmu.

Meduňka

Meduňku lékařskou (Melissa officinalis) lze také pěstovat i ve stínu. Listy, stonky a malé květy se používají k přípravě čajů, ale listy bývají nejchutnější. Semínka meduňky vysévejte venku, těsně poté, co se odporoučí mrazy.

Pažitka

Jedna z prvních bylin, kterou můžete sklízet, je pažitka (Allium schoenoprasum). Pažitka má jemnou cibulovou chuť a taktéž patří do skupiny rostlinek, které nepotřebují slunce. Jedlé jsou listy i květy. Pažitka je velmi mrazuvzdorná.

Verbena citronová

Verbena citronová (Aloysia citrodora) je původem z Jižní Ameriky. Charakterizují ji drobné bílé nebo světle fialové květy. Je to klimaticky dřevitá bylina, která nesnáší mrazy. Listy citronové verbeny jsou vysoce voňavé a mají citrónovou příchuť.

Kopr

Kopr (Anethum graveolens) je jednoletá bylina, které se nejlépe daří na plném slunci, ale snese i stín, ačkoli nekvete tolik. Kapradinové, výrazně ochucené listy kopru se nejlépe používají čerstvé a semena se často uplatňují při nakládání zeleniny.

Petržel

Petržel (Petroselinum crispum) tvoří základ mnoha zahrad, ale věděli jste, že je to také jedna z nejsnáze pěstovatelných bylin ve stínu? Jak plocholistá, tak i kadeřavá, má svěží, nezaměnitelnou chuť.

Máta

Také máta (Mentha) je jednou z těch bylin, jež rostou ve stínu nebo na slunci. Staromódní máta peprná (Mentha x piperita) je nesjpíš nejoblíbenější. Rostliny máty bývají velmi agresivní. Šíří se podzemními stonky a mohou rychle vyrůst z vyhrazených prostor.

Estragon

Estragon (Artemisia dracunculus) je skvělým doplňkem do zastíněných zahrad. Jemná chuť podobná lékořici skvěle dochucuje ryby a drůbež. Třeba si ho zamilujete i vy!

Zdroje: www.savvygardening.com, www.wikipedia.org, www.gardenersworld.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat