Prostreno.cz

Letos si určitě vypěstujte kedlubnu

Kedlubny patří spolu s ředkvičkami a salátem k první jarní zelenině. Kedlubny pro letní sklizeň se vysévají v první polovině dubna a vysazují koncem května. Proč tuhle dobu neprošvihnout?

Jsou neuvěřitelně všestranné a chutné. Kedlubny můžete jíst syrové, třeba v salátech či pomazánkách. Existuje také řada způsobů, jak kedlubny vařit. Už jste zkoušeli kedlubnovou polévku nebo omáčku? Pokud ne, vrhněte se do pěstování. Tahle nejžádanější košťálová zelenina má i svoje zdravotní benefity!

Nižší riziko karcinomů

Brukvovitá zelenina je známá svými vlastnostmi v boji proti rakovině (1). Bývá bohatým zdrojem glukosinolátů a produktů jejich hydrolýzy, včetně indolů a isothiokyanátů. Proto byl vysoký příjem brukvovité zeleniny v některých epidemiologických studiích spojován s nižším rizikem rakoviny plic a kolorektálního karcinomu.

Účinky proti stárnutí

Kedlubny jsou k dispozici v různých barvách, včetně bílé, zelené a fialové (mějte na paměti, že uvnitř bude vždy bílo-žlutá barva). Všechny jsou však plné vitaminu C. Jeden šálek kedlubny má dokonce víc céčka než středně velký pomeranč! Vitamin C je antioxidant, který je zásadní pro zdraví našich buněk a naše přežití. Tento vitamin zároveň bývá nápomocný při vytváření a udržování kolagenu (2), jež podporuje mladistvost pleti. A díky svým antioxidačním vlastnostem céčko chrání pleť před volnými radikály.

Péče o krevní tlak

Draslík je základní minerál, který společně se sodíkem spolupracuje na vyvážení tekutin a elektrolytů v těle. Draslík také hlídá krevní tlak (3). Hádáte správně, v kedlubně je ho tak akorát.

Stabilizace hladiny krevního cukru

Kedlubny jsou skvělým zdrojem nerozpustné i rozpustné vlákniny. Nerozpustná vláknina se nerozpouští ve vodě a je to typ vlákniny, která zabraňuje zácpě. (Pomáhá potravinám pohybovat se trávicím systémem.) Rozpustná vláknina se rozpouští ve vodě a v žaludku bobtná jako houba, čímž jídlu dodává rosolovitý objem. Právě ona může snížit hladinu cholesterolu v krvi (4), zpomalit vstřebávání sacharidů z potravin a pomoci stabilizovat hladinu krevního cukru.

Jak je to s pěstováním?

Pokud máte šanci, jděte do toho. Kedlubny se snadno pěstují, rychle dozrávají (za pouhých 6 týdnů) a jsou obecně bez škůdců. To stojí za pokus! Zasaďte je na místo, kde je dostatek slunečního světla (alespoň 6 hodin). Kedlubna miluje bohatou, mírně kyselou, dobře propustnou půdu. Pakliže válčíte s nízkou vlhkostí zeminy, kolem základny rostliny rozprostřete tenkou vrstvu slámy nebo kůrového mulče.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6278308/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6204628/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7429027/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9925120/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat