Prostreno.cz

Se rzí na litinové pánvi pomůže trouba

Litinové pánve jsou vysoce kvalitní, relativně dostupné a multifunkční. S litinou můžete vařit na sporáku, v troubě i na grilu. Při správné údržbě je tento materiál přirozeně nepřilnavý a může vydržet po celý život, bohužel však podléhá rzi. Ale proti té se dá bojovat troubou!

Možná jste litinovou pánev nechali namočenou ve dřezu. Nebo ji někdo z rodiny dal do myčky nádobí. Jak moc velký je to průšvih? Litina je přirozeně porézní materiál, který při interakci s vodou a kyslíkem vytváří rez. To znamená, že vystavení pánve vodě po delší dobu může na jejím povrchu vytvořit oranžovou nežádoucí vrstvu.

Máte se bát o své zdraví?

Při vaření na zrezivělé litině existuje riziko, že část tohoto materiálu skončí ve vašem jídle. Množství však není tak velké, aby tělu nějak ublížilo, přesto se nedoporučuje na pánvi postižené rzí vařit, protože rez potravinám dodává nepříjemnou kovovou příchuť. Navíc to značně ztěžuje používání samotné pánve. Co se s tím dá dělat?

Oprava rezavé litinové pánve

Pokud máte v plánu vyhodit pánev jen kvůli troše rzi, tak to nedělejte. Tohoto kuchyňského pomocníka můžete vrátit do špičkového stavu, a to poměrně jednoduše. Nejprve je třeba rez odstranit a vytvořit čistou břidlici. Pomocí saponátu a drátěnky z nerezové oceli, která je určena k čištění litinového nádobí, odstraníte nečistoty, aniž by se povrch nádobí poškrábal. Důkladně vydrhněte celou pánev – horní, spodní, boční a všechna ostatní zákoutí – dokud rez úplně nezmizí. Pánev opláchněte teplou vodou a v případě potřeby opakujte.

Poté vezměte papírovou utěrku a litinu osušte. Také byste měli pánev položit na sporák a asi tak pět minut ohřívat při střední teplotě, abyste odstranili poslední zbytky vlhkosti. Nyní můžete zahájit revitalizaci.

Do trouby s ní!

Do pánve nalijte malé množství (asi tak jednu čajovou lžičku) neutrálního oleje na vaření (jako je rostlinný nebo řepkový). Pomocí čisté papírové utěrky jej rozetřete, položte pánev dnem vzhůru na spodní rošt vaší trouby a pečte při maximální teplotě – hodinu. Následně troubu vypněte a nechte pánev vychladnout, dokud se jí nebudete moci dotýkat. V závěru ji opět ošetřete lžičkou oleje a vytřete dosucha. To je vše. Nyní máte nepřilnavou pánev, která vypadá stejně dobře, jako když jste ji poprvé koupili.

Zdroje: www.prolinerangehoods.com/blog/how-to-remove-rust-from-cast-iron/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat