Prostreno.cz

Kvůli balzámu na rty mohou být vaše ústa ještě více rozpraskaná

Všímáte si toho, že čím častěji balzám na rty používáte, tím je máte popraskanější a vysušenější? Není to náhoda. Chcete vědět, proč se to děje?

Suché a rozpraskané rty má v zimě kdekdo. A právě proto je v obchodech taková sháňka po zvláčňujících balzámech, které se tváří jako zaručené řešení problému. Účinek ale mohou mít přesně opačný, což je hodně nečekaný paradox.

Proč pusa připomíná struhadlo?

Pojďme si nejprve říci, proč k tomu obtěžujícímu popraskání úst vůbec dochází. „Kůže je zde velice tenká, s čímž souvisí i její větší citlivost na vnější podněty,“ vysvětluje americká dermatoložka Morgana Colombo (1). K těm nejhlavnějším se nepočítá jen chladné počasí a nešvar v podobě častého olizování, ale i pití horkých nápojů, obecná dehydratace těla a nedostatek určitých vitaminů (2). I když balzám na rty může pomoci čelit vysušujícím účinkům těchto spouštěčů, dost záleží na tom, kdy a v jaké frekvenci ho používáte.

Všeho moc škodí

„Pokud tento prostředek v dobré víře během dne aplikujete znovu a znovu, pokožka nebude schopná přizpůsobit se okolnímu prostředí,“ varuje dermatoložka Morgana Colombo. Jinými slovy – čím častěji a více si budete rty balzámem „natírat“, tím popraskanější je můžete mít, protože kůže nebude mít potřebu se v ochraně před suchostí kdovíjak angažovat. Jmenovaná expertka radí sáhnout po balzámu před spaním, ráno s probuzením a ihned po jídle. Máte ale vůbec ten správný? Jeho složení je klíčové.

Místo vůně raději včelí vosk

„Běžnou složkou je mentol, který však rty ještě více vysušuje. Vyhněte se také balzámům s vůněmi a barvivy, protože už tak citlivou kůži zbytečně dráždí. Poznáte to hlavně podle toho, že po nanesení štípou,“ uzavírá Morgana Colombo a tím, že byste se měli zaměřit spíše na hydratační složky, jako je bambucké máslo, včelí vosk a vazelína. Na závěr se sluší dodat, že ani domácí prostředky nejsou úplně od věci. Pomoc nabízí třeba kokosový olej, med nebo aloe vera.

Zdroje: (1) www.wellandgood.com/home-remedies-for-chapped-lips/, (2) www.my.clevelandclinic.org/health/diseases/22005-chapped-lips





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat