Květák je lahodná zelenina plná zdraví prospěšných látek, ale mnoho z nás od něj odrazuje nepříjemný zápach, který se při vaření šíří celým domem. Existují však triky, jak se této nezvané vůni vyhnout a stále si pochutnat na tomto dietetickém zázraku.
Delší čerstvost? S pomocí vody zaručeně
Chcete, aby vám květák vydržel co nejdéle čerstvý? Po koupi ho ponořte do misky s vodou, spodní stranou dolů. Před samotným vařením ho pak nezapomeňte ponořit na deset minut do osolené vody, což nejen odstraní nečistoty, ale i případný drobný hmyz, který by mohl být ukrytý v růžičkách.
Žádný zápach při vaření
Zapomeňte na zápach, který se po vaření květáku line vaší kuchyní! Tajemství tkví v použití kousku chleba zabalého v gáze nebo několika vlašských ořechů včetně skořápek, které přidáte do hrnce s vařícím květákem. Tyto přísady pohlcují nepříjemné pachy a vaše kuchyň zůstane bez zápachu.
Barva, která vydrží
Přitažlivost jídla často začíná u jeho vzhledu. Chcete-li zachovat krásně bílou barvu květáku, přidejte do vody polévkovou lžíci mléka nebo pár kapek citronové šťávy. Tyto jednoduché přísady nejen zabraňují ztrátě barvy, ale také přidávají na estetice daného pokrmu.
Jemnější chuť? Překvapivě sladidlem
Pokud toužíte po jemnější chuti vařeného květáku, přidejte do vroucí vody kostku cukru. Tato zvláštní, ale účinná metoda zvýrazní jemnou chuť květáku bez rizika, že by se jídlo přesladilo.
Křupavější obalované růžičky
Obalovaný květák je oblíbenou pochoutkou, a pokud toužíte po extra křupavosti, vyměňte tradiční strouhanku za dětskou krupičku při obalování. Výsledek vás příjemně překvapí a vaše obalované růžičky budou ještě lahodnější.
Díky těmto jednoduchým trikům se vaření květáku stane příjemnější a bez zápachu, který by jinak zůstal přítomný v celé domácnosti.
Zdroj: https://whiteapronblog.com/2016/06/17/how-to-cook-cauliflower/, názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: