Prostreno.cz

Zmrazení a následné opečení chleba mění jeho glykemický index

Konečně je tady dietní trik, při kterém nemusíte jíst méně ani se vzdávat pečiva, stačí konzumovat chleba, který prošel mrazem. Ne, to není rada od šíleného kuchaře, ale způsob, jak z toastu vytěžit maximum pro zdraví střev a lepší kontrolu nad krevním cukrem.

Dostali jste chuť na toust, ale ouha, jediný chleba, který doma máte, odpočívá v mrazáku. Budete tedy muset chvíli počkat než „povolí“. Tahle zdržující nutnost natěšené chuťové buňky asi moc nepotěší, za to střeva ano. Ono je vůbec zamrazování pečiva a jeho následné opékání super zdravá věc.

Kouzlo měnící glykemický index

Tenhle zlepšovák, který snižuje glykemický dopad škrobových potravin bez nutnosti zmenšování porcí, se mezi uživateli sociálních sítí stal žhavým hitem. Někteří ho dokonce považují za nejlepší věc od dob krájení chleba. Tajemství spočívá v retrogradaci škrobu. To je chemický proces, díky němuž se molekuly škrobu po ochlazení přetvoří do kompaktnější krystalické struktury.

Ačkoli to nepřináší významnou redukci celkového počtu kalorií, může to pomoci s kontrolou chuti k jídlu, protože stravitelný škrob se přeměňuje na ten rezistentní, který trávení v tenkém střevě odolává. Místo toho se přesouvá do střeva tlustého, kde je fermentován střevními bakteriemi. Výsledkem je pomalejší a mírnější uvolňování glukózy do krevního oběhu, stabilnější hladina cukru v krvi a zdravější střevní mikrobiom, protože rezistentní škrob působí jako prebiotikum vyživující tamní „dobré“ bakterie (1).

O polovinu lepší pocit

Velkým zastáncem chlazení škrobových potravin je i britský lékař Karan Rangarajan. „Pokud si vezmete krajíc bílého chleba, zmrazíte ho, rozmrazíte a znovu opečete, můžete snížit jeho glykemický index téměř o polovinu,“ vysvětluje v jednom videu (2). Jen pro připomenutí - glykemický index měří, jak rychle potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi. Mrazící trik se neomezuje jen na pečivo, Karan Rangarajan doporučuje vyzkoušet i komplexní sacharidy, jako jsou brambory, těstoviny, rýže, oves čočka a fazole. Na závěr je nutno zmínit, že by se tyto potraviny měly uchovávat v chladničce alespoň 24 hodin.

Zdroje: (1) https://nypost.com/2025/10/06/health/surprising-reason-you-should-freeze-your-bread-before-toasting/, (2) https://www.tiktok.com/@dr.karanr/video/7352235881102626080





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba