Prostreno.cz

Probiotika: Jsou opravdu takový zázrak?

O tom, že bychom měli jíst každý den probiotika, slýcháme v nejrůznějších reklamách již roky. Co to vlastně probiotika jsou a opravdu se bez nich nedá žít?

Probiotika jsou živé doplňky stravy, jež pozitivně ovlivňují mikrobiální střevní rovnováhu. Řada studií dokázala, že zvyšují odolnost našeho organismu – díky posílenému imunitnímu systému pak snáze odoláváme nejrůznějším infekcím.

K nejznámějším (a také nejpoužívanějším) probiotickým kulturám patří Lactobacillus acidophillus, Lactobacillus casei, Bifidibacterium bifidum, breve nebo longum.

Kde probiotika najdeme?

Probiotika se nacházejí především v kysaných mléčných výrobcích, tedy v jogurtech (aby mohl být jogurt jogurtem, musí živé kultury obsahovat, proto se zaměřte především na výrobky s tímto označením; někteří výrobci deklarují již v názvu či popisu výrobku, že je probiotický), podmáslí či acidofilním mléku. Ve vašem jídelníčku by tyto produkty neměly chybět, alespoň jedenkrát denně. Odborníci doporučují jednotlivé druhy střídat, aby byl efekt probiotik co nejlepší.

Mimochodem, kysané mléčné výrobky mohou konzumovat i lidé se sníženou schopností trávit klasické mléko (v důsledku nedostatku laktázy – enzymu potřebného ke štěpení mléčného cukru). (Čtěte také: Light potraviny. Reklamní tah nebo pomocník při hubnutí?)

Probiotika můžete rovněž zakoupit v tabletkách v každé lékárně. Na našem trhu existuje celá řada těchto doplňků.

Kdy pro probiotika do lékárny?

Pokud jste zdraví a nemáte žádné trávicí obtíže, lékaři obvykle doporučují pravidelně konzumovat spíše kysané mléčné výrobky než polykat prášky. Zdravému organismu bohatě stačí. Někteří odborníci navíc upozorňují na nepřesné dávkování některých doplňků koupených v lékárně.

Pokud však berete antibiotika (nebo jste léčbu právě ukončili), vyplatí se do lékárny zajít. Antibiotika totiž v našem těle ničí i „hodné“ bakterie, takže silně narušují střevní mikroflóru. Dodnes panuje představa, že při léčbě antibiotiky nesmí nemocný jíst jogurty (o probiotikách v pilulkách ani nemluvě), protože by léčba nebyla tak účinná. Tak tomu kdysi skutečně bylo, dnes se však léky značně zdokonalily, a proto neřekne-li vám lékař jinak, preventivně probiotika užívejte. Většina antibiotik se dnes bere ve 12hodinových intervalech. Aby léky účinky probiotik neovlivňovaly (antibiotika je dokáží „zlikvidovat“), vezměte si probiotikum asi 8 hodin po antibiotiku. (Čtěte také: Pitný režim a dieta. Kterým nápojům se vyhnout?)

Jak ještě pomáhají?

Zvýšený příjem probiotik je doporučován rovněž při dlouhotrvající zácpě (dokážou tento problém vyřešit a navíc nejsou na rozdíl od většiny projímadel návyková a jsou rozhodně zdravější), při dalších trávicích potížích (umějí zastavit růst nežádoucích střevních mikroorganismů díky snížení pH ve střevech – tím mimochodem přispívají i k prevenci karcinomu střev) a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Rozhodně byste je měli zařadit do jídelníčku při redukční dietě, která je pro organismus bezesporu zátěží a snižuje jeho schopnost obrany před vnějšími škodlivými vlivy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat