Prostreno.cz

Důvody, proč se radovat z „dýňové sezóny“

Ačkoli je Halloween svátkem americkým, i u nás začíná „vystrkovat růžky“. Pozná se to třeba tím, že obchody jsou plné oranžových dýní nejrůznějších tvarů a velikostí. A i když se k halloweenskému šílenství nechcete připojit, dýním byste šanci dát měli.

Jsou totiž nejen úžasnou pochoutkou, která je pro podzimní sychravé dny jak dělaná (taková pečená dýně nebo horká dýňová polévka zahřejí na těle i na duši), ale navíc vydatně prospívá našemu organismu. Jak?

Zlepšuje zrak

Dýně obsahují velké množství vitaminu A, který je nezbytný pro zdravé oči.

Zkvalitňuje spánek

Dýně jsou bohaté na tryptofan, aminokyselinu zajišťující kvalitní spánek. Stimuluje totiž produkci hormonů melatoninu a serotoninu.

Pomáhá zhubnout

Pokud se snažíte o štíhlou linii, rozhodně se vám vyplatí zařadit dýni do jídelníčků. Má málo kalorií, zato obsahuje spoustu vlákniny, takže zasytí na dlouhou dobu.

Chrání srdce

A když už jsme zmínili vysoký obsah vlákniny, je třeba dodat, že díky této vlastnosti dýně prospívá i našemu srdci a cévám. Je totiž prokázáno, že lidé konzumující stravu bohatou na vlákninu trpí méně často kardiovaskulárními chorobami.

Snižuje tlak

Dýňová semínka jsou plná takzvaných fytoestrogenů, u nichž byl prokázán pozitivní vliv na krevní tlak. Olej z dýňových semínek dokonce pomáhá v boji s hypertenzí.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat