Prostreno.cz

Šílenosti, které děláme pro své zdraví

Zdraví je to nejdůležitější, co máme. To je stará známá pravda. A abychom jej dosáhli, děláme různé věci. Většina z nás si hlídá jídelníček, snaží se hýbat, chodí na preventivní prohlídky, vypomáhá si potravinovými doplňky. Ovšem někteří lidé zajdou opravdu daleko.

Co nejšílenějšího jsou lidé ochotní udělat v honbě za zdravím? A funguje to?

Pojídání placenty

Pokud jste někdy viděli placentu, možná vás napadne, že je nemožné, že by něco takového chtěl někdo jíst. Ale najdou se takoví lidé, respektive takové ženy. Pověry totiž tvrdí, že v placentě jsou hodnotné živiny, které rodičce zajistí zdraví a ochrání ji před řadou potíží, včetně poporodní deprese. Nedávné studie ale prokázaly, že tomu tak není. Neexistuje jediný vědecky podložený důvod, který by pojídání placenty podpořil.

Plivání jídla

Tento „trend“ se vynořuje a zase usíná přibližně od počátku minulého století – jeho „tajemství“ spočívá v tom, že člověk vloží do úst sousto jídla, 32krát jej přežvýká a pak jej vyplivne. Proč? Autor tohoto nápadu, jistý americký obchodník s uměním (tedy člověk, který rozhodně nebyl odborníkem na lidské tělo a zdraví) Horace Fletcher totiž věřil, že během oněch 32 skousnutí si tělo vezme z jídla veškeré živiny, které může. Dnes už moc dobře víme, že je to naprostá hloupost. A přesto se stále najdou lidé, kteří mají pocit, že by tuhle šílenost měli zkusit.

Polykání parazitů

Respektive tasemnice. I tohle je především doménou žen, které se snaží zůstat štíhlé a zdravé. Spolknou proto boubel tasemnice a nechají si tohoto parazita růst v těle. Bohužel, tasemnice obírá tělo i o potřebné živiny. A v některých případech může ohrozit člověka na životě (třeba když se dostane do mozku). Vážně, ani o tom neuvažujte!

Přikládání pijavic

Že vám to zní jako nějaká středověká ranhojičská pseudometoda? Pak věřte, že do středověku úplně nepatří, dodnes ji někteří využívají. Léčba pijavicemi se nazývá hirudoterapie. A k čemu se využívá? Sliny pijavic obsahují více než stovku různorodých látek, které kromě jiného zabraňují srážení krve. A kdy se hirudoterapie využívá? Například při prevenci a léčbě cévních onemocnění, křečových žil, bércových vředů, migrén, vysokého krevního tlaku, ale i při velkých modřinách po těžkých úrazech a operacích. Představa přisáté pijavice asi nezní nijak skvěle, ale tahle zvířátka opravdu pomáhají. Používají je i lékaři v nemocnicích.

Popíjení myší

Ano, čtete správně – popíjení. V některých asijských zemích se věří, že nálev z naložených myších mláďat má až zázračné léčivé účinky. Upřímně řečeno, nikoho nejspíš nepřekvapí, že neexistuje jediný důkaz, že by takové „myší víno“ jakkoli prospívalo.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat