Prostreno.cz

Vařená rajčata prospívají vaší pleti

Sezóna čerstvých rajčat z vlastní zahrádky je zatím v nedohlednu, ale i ta kupovaná se dají využít ve prospěch těla a především pleti. Lidé konzumující často rajčata, především ta vařená a zpracovaná, se chrání před negativními účinky UV záření. Zvýšený příjem lykopenu, barviva se silnými antioxidačními účinky, souvisí totiž s nižším rizikem vzniku vrásek a rakoviny kůže vyvolaných škodlivými slunečními paprsky.

Přitom se dlouhodobě ví, že lykopen se nejlépe uvolňuje po povaření rajčat. Zatímco ze syrových plodů se ho vstřebá v trávicím traktu minimum, po uvaření se naopak absorpce ve střevech mnohonásobně zvýší. Lepší je tak přijímat rajčata ve formě omáček, past a protlaků než syrová.

Podobně jako lykopen chrání buňky kůže před negativními účinky UV záření i lutein z listové zeleniny.

„Existuje stále více důkazů, že pomocí stravy lze chránit lidskou kůži před negativními účinky vyvolanými UV zářením. My jsme jako první prokázali, že lykopen z rajčat a lutein nejenže chrání buňky před UVA/UVB zářením, ale také před dlouhými vlnami UVA1,“ tvrdí profesor Jean Krutmann z Leibnizova výzkumného institutu v Düsseldorfu.

Pomoc "zvenčí"

Pokud se ale v boji proti vráskám nechcete spoléhat jen na rajčata, zkuste některého z dalších přírodních pomocníků. Někteří z nich pomáhají i "zvenčí", tedy když je na pokožku nanesete ve formě masky.

A které byste měli zaručeně vyzkoušet?

1. Vaječný bílek

Rozšlehejte v misce syrový bílek a aplikujte jej na místa, kde se vám v obličeji tvoří nejvíce vrásky. Nechejte působit 15 minut a poté jemně, ale pečlivě opláchněte teplou vodou. Vaječný bílek je bohatý na vitaminy B a E, které jsou účinnými ochránci proti vráskám.

2. Olivový olej

Používaly jej už ženy v antice, tak proč na tuto tradici nenavázat? Před spaním jej naneste na pleť obličeje a pak jemně setřete měkoučkou žínkou. Olivový olej dodá pleti živiny a krásně ji zvláční.

3. Citronová šťáva

Vezměte kolečko citronu a jemně jím potírejte vrásky. Díky kyselině citronové se pleť prozáří a vrásky nebudou tak patrné. Kromě toho je citron bohatý na vitamin C, který pokožku omlazuje.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat