Prostreno.cz

Migréna? Zažeňte ji bylinkami místo léků

Kdo párkrát zažil migrénu, ví, jakou paniku v něm budí pocit a vědomí, že to každou chvilku začne. Vždyť silná bolest hlavy může trvat i celé dny! Netrpte, když nemusíte. Zkuste recepty našich prababiček.

S migrénou se podle odhadů potýká až milion Čechů a mnohem častěji postihuje ženy. Někdy v ní má prsty dědičnost, ale spouštěčem bývá i změna počasí nebo určité jídlo a pití – červené víno, některé druhy sýrů, výjimečně také čokoláda. Čím proti migréně zabojovat?

Obklad z majoránky

Tenhle lék zabere v případě, že první příznaky podchytíte včas a nenecháte úporné bolesti příliš „rozjet“. Přiložte si na zátylek teplý majoránkový obklad a k tomu vypijte velký šálek horkého bylinkového čaje. Skvěle vám poslouží heřmánek a máta. Tak zvenčí i zevnitř rozšíříte cévy v oblasti šíje.

Čaj z rozrazilu lékařského

Staří Římané svého času na rozrazil nedali dopustit. Ne nadarmo ho nazývali všelékem! Od té doby má v lidovém léčitelství své pevné místo. Spolehlivě zažene závrať při migréně a má zklidňující účinky. Vrchovatou čajovou lžičku přelijte šálkem horké vody, louhujte půl minuty a sceďte.

Bylinkový nálev

Další přírodní alternativou, po které by se měla dostavit úleva, je tato účinná směs. Nálev ze dvou lžiček šalvěje, jedné lžičky koriandru a stejného množství pepře. Nechte deset minut odstát a pijte vlažné. Určitě nic nezkazíte, když budete ještě každé dvě hodiny užívat doušek čaje z kozlíku lékařského.

Odvar z rozmarýnu

Rozmarýn vložte do vody pokojové teploty a uveďte do varu. Po patnáctiminutovém vaření sceďte. Tekutinu pak nalijte do teplé vody, ponořte v ní kotníky a po deseti minutách nohy namočte do ledové lázně. Postup několikrát opakujte. Věřili byste, že tato metoda je „v kurzu“ několik staletí? Tak přece musí fungovat!

Karmelitánské kapky

Určitě neuškodí, když si je připravíte do zásoby pro stavy nejvyšší nouze. Jak již napovídá název, recept vymysleli v roce 1711 karmelitánští mniši a užívali je na uklidnění při nevolnostech, migréně, křečích a údajně i na veselou mysl. Pro jejich výrobu budete potřebovat 500 mililitrů koňaku nebo vodky, 250 gramů meduňky, 20 gramů citronové kůry, 10 gramů skořice a 10 gramů mletého muškátového oříšku.

Do alkoholu přidejte všechny ostatní suroviny a uzavřenou láhev týden uskladněte na temném místě. Poté sceďte, a když půjde „do tuhého“, dopřejte si 20 kapek. Jestli se vám z pomyšlení na silný destilát kroutí palce u nohou, nakapejte lék na kostku cukru.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat