Prostreno.cz

Babské rady, jak ihned zastavit rýmu.

Jak za hodinu či dvě zastavit rýmu? Zdá se to nemožné, přesto takový recept existuje. Že nechcete utrácet za léky, nebo se vám nechce vyjít z domu? Nemusíte. Tohle je návod na zbavení se rýmy – s nulovou nebo minimální investicí.

Nosní sliznice se zduřila, průchodnost nosu je čím dál horší, výtok na sebe nenechává dlouho čekat. Taky si připadáte jako „ucpané potrubí“? Udělejte tohle…

Navlhčete ukazováček trochou glycerinu a potřete jím nosní sliznici. Vhodné je i častější vtahování citronové šťávy, popřípadě zředěného octanu hlinitého (1 : 1) do nosu. Nemáte ani jedno, ani druhé? Tak to běžte do spíže a vytáhněte obyčejnou cibuli.

Zelenina, která stojí za trochu zápachu

Rozkrojte ji, popřípadě nastrouhejte a potírejte s ní nosní sliznici. Pravděpodobně se neubráníte slzám, nicméně zabírá to. Navíc nebudete mít nos podrážděný podobně jako od kapek zakoupených v lékárně.

Vyzkoušet může i variantu s vatou. Trochu cibulové šťávy nakapejte na chomáček, vložte do nosních dírek a nechte asi čtvrt hodinky působit.

Osvěžení mezi prsty

Pokud prahnete po voňavějším způsobu řešení, sáhněte po rýmovníku neboli mexickém eukalyptu, molici, řeckém eukalyptu, kubánském oreganu, chcete-li. Lidových názvů má tenhle zázrak mnoho, ale oficiální jen jeden. Plectranthus argentatus.

Při rýmě a nachlazení se doporučuje inhalovat aromatické látky z pár lístků rozlámaných v ruce.

Na rýmu dřepy?

A teď jedna velmi nestandardní rada nalezená na internetu. Na ní je vidět, že rodinná tradice a babičkovské rady mohou mít mnoho podob. Jistý pan Tomáš, který převzal postup od jistého Kanaďana, jehož rodina tak prý rýmu léčí už od nepaměti, byl příjemně zaskočen výsledkem

Zadržte dech, udělejte tak 10 kliků a vysmrkejte to, co nos uvolnil. Mozek v tomto momentě prahne po kyslíku, uvolní dutiny a sníží tvorbu hlenu v naději, že se nadechnete nosem. Dutiny se okamžitě pročistí, ale počítejte s tím, že zbylé příznaky, jako je pálení očí nebo nachlazení, se vás ještě chvíli držet budou. Je to trochu pro odvážné! Možná je nejlepší tu rýmu vůbec nedostat. A to se jako dělá jak?

Nos v hlavní roli

Již v době první republiky se říkalo, že nejlepším zabraňovacím prostředkem proti rýmě je otužování. V zimě i v létě je nutné otírat se studenou vodou, přičemž na obličej by nikdy neměla přijít voda teplá!

Dřív se velmi doporučovalo při mytí obličeje otužovat také vnitřek nosu, a to vtahováním vody. Sama rakouská lékařka Jenny Springerová se podle této rady řídila a ve svém Domácím lékaři napsaném okolo roku 1 900 se zmiňuje, že ji rýma nepostihla celých deset let. Máte i vy to štěstí?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat