Prostreno.cz

Potraviny pro hubnutí během chladné zimy. Co funguje?

Pokud jste právě začala s hubnutím, zapomeňte na drastické diety. Ty našemu tělu nijak neprospívají a ve většině případů vedou akorát k jo-jo efektu. Pokud jste si vybrala právě toto chladné období na změnu životního stylu, máme pro vás hned 7 potravin, které by neměly chybět na vašem talíři.

Zimní období není zrovna nejpříznivější čas na redukci hmotnosti. Naše tělo chce být pěkně v teple, zachumlané pod dekou a nabírat síly na jaro. Pokud chcete opravdu trvale zhubnout, začněte pozvolna, žádné hladovky. Nezapomínejte, že v zimě naše tělo potřebuje plně funkční imunitní systém, který můžete snadno narušit neuváženou dietou.

V zimě začněte zvolna, připravujte své tělo na jaro, uváženě upravte jídelníček a zařaďte pohyb, který vás baví. O pohybu platí, že pokud jste celý loňský rok seděli v kanceláři a nevěnovali jste se žádnému aktivnímu pravidelnému pohybu, tak se hned nestrhněte každodenním cvičením. U dlouhodobé změny se držte přísloví „trpělivost růže přináší“.

Pro poklidný start pro vás máme 7 zimních potravin, které vám pomohou v cestě za vysněnou postavou.

Ovesné vločky

Svůj den začněte miskou ovesných vloček. Zapomeňte ale na kupované ovesné kaše. Příprava té domácí je opravdu jednoduchá a balení vloček je mnohem levnější než nabízené polotovary. Vločky si dopřejte ještě teplé, v zimním období si váš žaludek zaslouží pravidelně zahřívat. Vločky můžete míchat s oříšky a ovocem, nezapomínejte přidat špetku skořice, která podporuje metabolismus a zahřívá organismus. Vyzkoušet můžete také rýžové vločky, které jsou snadné na přípravu a mají vynikající energetické hodnoty.

Med

Medu se také někdy říká tekuté zlato, a pokud hledáte náhražku bílého cukru, med je skvělou volbou. Je to nejpřirozenější sladidlo pro naše tělo. Ale pozor, obsahuje hodně kalorií. Takže i medem slaďte rozumně, 100 gramů průměrně obsahuje 1394 kJ, což je asi 333 kcal. Med má o 25 % vyšší sladivost než řepný cukr. Narozdíl od cukru ale obsahuje mnoho prospěšných látek pro náš organismus. Nezapomeňte! Pokud si medem chcete osladit čaj, nikdy ho nedávejte do horkého nápoje, počkejte, až bude vlažný. V horké vodě by med ztratil mnoho svých živin.

Kokosové mléko

Kokosové mléko je skvělou alternativou kravského mléka a navíc je velmi lahodné v připravovaných pokrmech. Vědecké studie prokázaly, že kokosové mléko urychluje metabolismus a podporuje redukci hmotnosti. Ale buďte opatrní a sledujte kalorické hodnoty, každá značka se liší obsahem kalorií, některé mohou být velmi kalorické.

Brambory

Brambory k zimě prostě patří, takže je rozhodně nezatracujte. U brambor rozhoduje tepelná úprava, v syrovém stavu mají brambory zhruba 20 % sacharidů a 75 % vody. Během vaření se voda výrazně redukuje a podíl sacharidů stoupá přibližně na 65 %, což je v pořádku. Nevhodné je brambory upravovat do formy kaše s mlékem a máslem, hranolek a chipsů, kdy jejich kalorická hodnota extrémně stoupá.

Tmavá čokoláda

Není dobré se hned radikálně odstřihnout od všech oblíbených pochutin, většinou to stejně nevydržíte a sníte něco ještě horšího a v mnohem větší množství. Proto pokud patříte mezi milovníky čokolády, můžete si bez výčitek pár kostiček dopřát. Ale vybírejte si tmavou, hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, která obsahuje prospěšné antioxidanty.

Řecký jogurt

Myslíte si, že řecký jogurt je pro vás „horší“ než bílý? Omyl! Až budete v obchodě, porovnejte si složení obou jogurtů, řecký má mnohem více bílkovin. Také má mnohem lepší chuť a bude vynikající náhražkou majonézy v zeleninových salátech.

Ryby

Nemusíte je rovnou zavrhnout kvůli vyšší ceně. Ano, losos není zrovna nejlevnější, ale můžete využít i mnohem dostupnější a levnější ryby. Ryby jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin, přičemž oboje je potřebné pro redukci hmotnosti.

Pstruh duhový

Obsahuje více než jednu doporučenou denní dávku omega-3 mastných kyselin a je také dobrým zdrojem vitaminu B12, který je důležitý pro zdraví nervového systému.

Sardinky, sledi a ančovičky

Tyto ryby, ať už čerstvé nebo konzervované, mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Konzervované ryby představují vynikající způsob, jak pohodlně a levně začlenit více ryb do svého jídelníčku.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat