Prostreno.cz

Co pít, když nejste v dobrém psychickém rozpoložení?

Provází vás špatná nálada den co den? Nedejte sklíčenosti šanci a připravte si litr vody a konvičku. Co vás dostane z chmurných nálad? Čaj. Ovšem ne tak ledajaký.

Duševní choroby a duševní zdraví se podle statistik stávají jedním z nejzávažnějších problémů evropských zemí. Údaje psychiatrů jednoznačně prokazují, že psychiatrická onemocnění právě v Evropě představují největší zdravotní zátěž hned po kardiovaskulárních chorobách. Úzkosti, deprese, splíny, smutek, melancholie. Kdo by to neznal?

Novodobý populační virus

Příprava ájurvédského čaje

1 litr vody přiveďte k varu. Do konvičky dejte asi tak 6 vrchovatých lžiček čaje. Zalijte vodou a nechte louhovat 3 až 5 minut. Čaj přes sítko přeceďte do druhé, předehřáté konvice a popíjejte. Jelikož je čaj vydatný, můžete ho zalít i podruhé.

Obvykle to vede k poruchám spánku, ale i k závislostem na alkoholu, tabáku či jiných návykových látkách. Ale i když nemusí být tak špatně, lékaři upozorňují, že zvlášť na podzim a v zimě někteří lidé onemocní depresí tak, že mají například zvýšenou chuť k jídlu, přibírají na váze a podléhají nadměrné spavosti. Jednou z možností je vyhledání lékaře, ale ještě než se sami rozhodnete pro podobný krok, můžete vyzkoušet pár tipů na pití, které vábí pocit pohody.

Uklidnění smyslů

Harmonizovat tělo i mysl se dá prostřednictvím ájurvédských čajů, které podporují vyrovnanost. Podle ájurvédy (systém tradičního indického lékařství praktikovaný i v České republice) myšlenky ovlivňuje šest chuťových směrů: sladkost, kyselost, slanost, ostrost, hořkost a trpkost. To je pro čaje velmi důležité.

Skutečná pomoc z přírody

V obchodech se nabízí mnoho hotových čajových směsí, jejichž základ je v tradičních ájurvédských receptech. Bylinky jsou ovšem kombinovány tak, aby odpovídaly potřebám člověka současnosti.

Pokud tedy zavítáte do nějaké ze zdravých výživ nebo navštívíte internetový obchod, poohlédněte se například po Nebeském čaji štěstí, který navozuje radostný klid, čaji Jasného ducha nalézajícího vnitřní smír či čaji Vitalis. Ten ocení především ti, kdo potřebují více energie a vitality. Pro své lehce mátové aroma působí osvěžujícím dojmem a taky podporuje inspiraci. Z nabídky si určitě vyberete to pravé jen pro sebe. Čaje ale nejsou to jediné, co pomáhá duševnímu zdraví.

Spokojenost skrze domácí atmosféru

Bez klidu, uvolnění a příjemné atmosféry nejde vůbec nic. Je proto dobré vnést do bytu vůni a nechat ji působit. Dejte do aromalampy několik kapek éterického oleje, který odpovídá vašemu momentálnímu rozpoložení. Pusťte si oblíbenou hudbu a přejděte k dechovým cvičením.

Sedněte si zpříma, ale pohodlně. Zavřete oči a několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte. Potom si střídavě mačkejte jednu a druhou nosní dírku a zbylou volnou nosní dírkou vždy nejprve vydechněte, pak se nadechněte. Takto to provádějte pět minut. Poté vypijte svůj čaj.





Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat