Prostreno.cz

Nejhorší večeře: Tyhle si raději nedávejte

Všichni víme, že zastavit se pro večeři v pobočce populárního fastfoodového řetězce není dobrý nápad. Ale i některé potraviny, které na první pohled vypadají „nevinně“, se k večeři nehodí. Především pokud se snažíte o zdravý životní styl či shození nějakého toho kilogramu navíc.

Jakým pokrmům se večer raději vyhýbat?

Chlazeným/mraženým jídlům

Máme samozřejmě na mysli předpřipravené večeře, které najdete v supermarketu v chladicím či mrazicím boxu. Chlazené a mražené těstoviny s omáčkou, maso s bramborovou kaší, noky s omáčkou a masem… V nabídce jich najdete spoustu, ale pokud jen můžete, raději se jim vyhněte. I když se mohou na obale tvářit jako zdravá výživa, skutečnost často bývá jinde. Obsahují většinou spoustu soli a také nejrůznějších konzervantů. Navíc se jedná o poměrně velké porce, které byste si jinak na talíř nenandali (ale teď je sníte – a počet kalorií roste do nebes).

Špagety s kupovanou omáčkou

Nic proti špagetám, i když někteří odborníci na hubnutí by vám je k večeři nedoporučili, tím hlavním problémem je ona omáčka, kterou jste si ve sklenici či konzervě koupili v obchodě. I kdyby chutnala sebelíp, z nutričního hlediska není šťastnou volbou. Kromě nejrůznějších konzervantů obsahuje především velké množství cukru. Mnohem lepší je koupit si ke špagetám rajčata a udělat jednoduchou a skvěle chutnající omáčku. Mnoho času to nestojí a počet kalorií není nijak vysoký.

Cereáliím

Příliš nestíháte, a tak si do misky nasypete snídaňové cereálie a zalijete je mlékem? Už k snídani jsou sladké cereálie diskutabilní (jak se ukazuje, mnohem lepší je začít den bílkovinami a složitými sacharidy), ale k večeři byste si je dopřávat neměli. Jedna porce totiž představuje okolo 300 kalorií, navíc většinou takzvaných prázdných kalorií – a tak budete mít brzy zase hlad a nejspíš začnete mlsat i další nezdravé dobroty.

Silně kořeněným pokrmům

Všichni víme, že některá ostřejší koření (jako například chilli) dokáží nastartovat metabolismus, pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi nebo – tedy podle některých studií – přispívají ke zdraví srdce. Ovšem dopřejte si je raději k obědu! Ostrá jídla totiž mohou zvýšit tělesnou teplotu a některá i podráždit žaludek či přispívat k pálení žáhy. A to není nic, co by pomáhalo ke kvalitnímu spánku, který je se zdravým životním stylem a hubnutím nerozlučně spjatý.

Samotný salát

Snažíte se shodit přebytečná kila, a tak večeříte salát? Možná neděláte tak úplně dobře. I kdybyste snědli obří misku salátových listů, nikdy nebudete dostatečně zasycení, abyste buď nešli do postele s kručícím žaludkem a hladoví, nebo v záchvatu vlčího hladu nevyjídali lednici.

Jak podle odborníků připravit salát, který je jako stvořený k večeři? Smíchejte několik druhů zeleniny, přidejte domácí dresing (ideálně olivový olej a vinný či jablečný ocet – kupované dresingy jsou velmi kalorické a často obsahují spoustu chemie) a nezapomeňte na bílkoviny (kuřecí prsíčko, tuňák, losos, tofu nebo třeba fazole) a zdravé tuky (kousek avokáda nebo hrstička ořechů). Takový salát dokonale zasytí a dodá potřebné živiny.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat