Prostreno.cz

S depresemi nepomohou jen léky. Uleví i čaj z třezalky a kopřivy

V prastarých moudrech lze najít spoustu medikamentů na různé obtíže. A byl by div, kdyby mezi nimi nebyl i nějaký ten prostředek na pocuchané nervy! Jak se splíny zahánějí s pomocí přírody? Vsaďte na kopřivu, kozlík, třezalku a dobromysl!

Místo radosti z nadcházejícího léta se potýkáte se smutnou náladou, nedostatkem energie, poruchou soustředění a nechutí do života? Nezoufejte, chmury bezpečně zaženou zázračná přírodní antidepresiva. Co vás hodí zase do pohody?

Ulevující kopřivový čaj

Věděli jste, že kopřiva (mimo jiné) zatočí i s depresí? To je překvapení, viďte? 1 čajovou lžičku natě přelijte šálkem vroucí vody, louhujte deset minut, přeceďte a kouzelný lék je na světě. Mějte však na paměti, že denně byste měli vypít maximálně 2 až 4 šálky. Kopřivová kúra by se také neměla provádět delší dobu, na to pozor!

Uklidňující kozlíkový čaj

Tenhle tekutý „prášek“ je vhodný zejména pro osoby, které se ani večer nedokáží patřičně uvolnit od stresu a mají poruchy spánku doprovázené úzkostnými stavy. Je to váš případ? Pak si rychle sežeňte kozlík lékařský. Dvě čajové lžičky spařte 1/4litrem studené vody a nechte působit 12 hodin. Občas roztok zamíchejte. Po uplynutí zmíněné doby výluh zahřejte a přislaďte trochou medu. Doporučené dávkování jsou 3 šálky denně.

Vyrovnávací třezalkový čaj

Obsah účinných látek je v čaji, který se má užívat denně, nejlépe v podobě kúry po dobu 4 až 6 týdnů, vyšší nežli v třezalkovém oleji. Je to proto, že ve vodě se léčivé účinky lépe uplatňují. Třezalkový čaj předepisují stále častěji i lékaři, protože s ním nejsou spojeny žádné vedlejší „komplikace“. Chcete ho vyzkoušet?

Přelijte dvě čajové lžičky sušené a rozřezané natě 1/4litrem studené vody, teprve poté nálev zahřejte a po 3 minutách přefiltrujte. Denní dávka představuje 2 až 3 šálky neslazeného nápoje. Nutno dodat, že třezalková kúra zvyšuje citlivost na světlo. Vyhýbejte se tedy horskému slunci i soláriím, jinak se mohou objevit pigmentové skvrny na pokožce.

Antidepresivní třezalková tinktura

Toto je prastarý a velice jednoduchý recept, jak porazit depresi. 1 hrst třezalkových květů (možno i s listy) zalijte 45procentním alkoholem, například vodkou. Láhev pak nechte stát 4 týdny, občas s ní zatřepte, ať se uvolní všechny potřebné látky. Tinktura se postupně zabarví do červena, toho se nelekejte, tak je to v pořádku. Po přibližně 28 dnech, jakmile třezalkové květy ztratí své původní zabarvení, přeceďte a je hotovo. Při potížích si nakapejte 20 kapek a rázem se vám uleví.

Posilující dobromyslový čaj

Jak již název napovídá, dobromysl zlepšuje náladu a léta se používá proti chmurám všeho druhu. Jednu lžíci sušené natě spařte 1/2litrem vařící vody a přikryté nechte louhovat 10 minut. Po scezení si dopřejte šálek vždy po jídle.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat